Arheoloogid lähevad Aegnale Jeruusalemma kiviringi uurima

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävinuks peetud Jeruusalemma kiviring Aegnal.
Hävinuks peetud Jeruusalemma kiviring Aegnal. Foto: Hugo Udusaar

Tallinna kultuuriväärtuste amet laseb arheoloogidel lahti kaevata ja läbi uurida Aegna saarelt püsielanike poolt leitud Jeruusalemma kivilabürindi, mis arvati olevat hävinud.

Kultuuriväärtuste ameti peaspetsialisti Oliver Orro sõnul lähevad areholoogid kiviringi uurima kevadel, mil maa on juba pehmemaks läinud ning kõige varem toimub see aprillis. Ta lisas, et arheoloogid puhastavad kiviringi, mõõdavad selle üle ja koostavad täpse plaani.

Aegna saare koduleht kirjutas, et tööde käigus lahendatakse ka küsimus labürindi edasisest staatusest ning alale kasvanud 5-6 puu saatuse kohta, sest puud ja nende juurestik on lõhkunud ja rikub jätkuvalt laotud kiviringe.

Kaks Aegna saare püsielanikku leidsid kiviringi 10. jaanuaril ning nad kasutasid selle leidmiseks 1930ndatest pärit andmeid. Laotud kivid olid umbes 15- kuni 30-sentimeetrise samblakihi ja rohukamara all.

Kamara maha koorimisel tuli päevavalgele ühtsete ridadena ning ligi 35-sentimeetriliste vahedega laotud kivilabürindi ringide kaarjad osad. Kiviringi leidjate kinnitusel on ligi 70 protsenti sellest säilinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles