MILITAARHARJUTUS Ameerika eriväelased lendasid kopteritega Rootsist Eestisse (6)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhi kt
Copy

Ameerika Ühendriikide erioperatsioonide üksus harjutas eelmisel reedel Eesti õhuväelastega koostööd.

Eesti õhutulejuhtide ja Ühendriikide eriväelaste koostööharjutus leidis aset Harjumaal kaitseväe keskpolügoonil. Kaitseväe peastaap teatas, et peamine rõhk oli lähiõhutuletoetusel. See tagati F-15 hävitajatega.

Harjutus oli osa suuremahulisest Rootsi ja Ühendriikide ühisõppusest Läänemere kohal.

Ühendriikide eriväelased saabusid keskpolügoonile Rootsis, Såtenäsi lennubaasis asuvate kopterlennukitega CV-22B Osprey. Lisaks toetas hävitajaid Ühendriikide 352. erioperatsioonide lüli juurde paigutatud tankurlennuk MC-130J. Õppusel osalenud F-15E tüüpi hävitajate kodubaas asub Inglismaal Lakenheathis.

«Sellele suuremahulisele õppusele eelnes ulatuslik ettevalmistus integreeritud ülesande kavandamiseks. Lennata üle 1000 miili, sooritada pikamaaülesanne ja ühendada kõik üksused ühe harjutuse alla oli keerukas ülesanne. Selle planeerimine võimaldas meil harjutada koordineerimist ja sidepidamise jõupingutusi Balti riikides,» vahendas kaitsevägi tundmatuks jääda sooviva Ameerika maaväe ohvitseri ja õhuharjutuse peamise planeerija sõnu.

«Ühendriikidele oli see tohutu kogemus. Õppisime paremini tundma oma partnerite planeerimis- ja tegutsemisviise. Kuigi me töötame koos erinevate sõjavägede ja partneritega, seisame siiski silmitsi samade katsumustega. Saime koos õppida,» lisas Ameerika esindaja.

Harjutus oli osa suuremahulisest Rootsi ja Ameerika Ühendriikide ühisõppusest Läänemere kohal.
Harjutus oli osa suuremahulisest Rootsi ja Ameerika Ühendriikide ühisõppusest Läänemere kohal. Foto: Kaitseväe Peastaap/Teavitusosakond

Eesti õhuväe taktikalise õhutoetuse üksuse ülema major Tanel Rattiste sõnul oli harjutuse peamine eesmärk anda õhutulejuhtidele kogemus lahingmoonaga, kuid ilmaolud ei võimaldanud vastavalt rahuaja ohutuseeskirjadele taolist harjutust läbi viia.

«Vaatamata sellele said õhutulejuhid harjutada suhtlust hävitajate pilootidega ning jagada  liitlastega kogemusi. Koostöö Ühendriikidega on meil väga tihe – osaleme regulaarselt erinevatel õppustel, kus saame töötada liitlaste lennuvahenditega. Omandame oma tööks vajaliku kõrgeima kvalifikatsiooni just tänu Ameerika kolleegidele,» lisas Rattiste.

Kaitseväe sõnul korraldavad Ühendriigid taolisi õppuseid regulaarselt, et hinnata oma valimisolekut ning vajadusel täita ka julgeolekukohustusi. Harjutustega treenitakse NATO liitlaste valmisolekut, mis on vajalik selleks, et reageerida võimalikele kriisidele üle maailma.

Taktikalise õhutuletoetuse üksus ehk TACP (Tactical Air Control Party) kuulub lennubaasi koosseisu.

Õhutulejuht ehk JTAC (Joint Terminal Attack Controller) on sertifitseeritud ja kvalifitseeritud isik, kes juhib eesmiselt positsioonilt lahinglennuvahendite ründetegevust manööverüksuse vahetus läheduses paiknevate vaenulike sihtmärkide pihta.

CV-22B Osprey on eelkõige mõeldud erioperatsioonide sisse- ja väljaimbumiseks (vastase maa-alal) ning varustuse täiendamise missioonideks.
CV-22B Osprey on eelkõige mõeldud erioperatsioonide sisse- ja väljaimbumiseks (vastase maa-alal) ning varustuse täiendamise missioonideks. Foto: Kaitseväe Peastaap/Teavitusosakond

Hävitajat F-15 peetakse tänapäeva üheks kõige edukamaks hävitajaks. Lennuki lennukaugus ilma õhus tankimata 5600 kilomeetrit, maksimaalne kiirus ületab helikiiruse rohkem kui kahekordselt.

MC-130J Commando II on Lockheed C-130 transpordilennukil põhinev erioperatsioonideks kohaldatud lennuk, mis on võimeline täitma nii teiste lennukite tankimisülesannet kui täiendama hävitajate relvastust.

CV-22B Osprey on kaldrootoriga multifunktsionaalne õhuvahend, mis ühendab endas helikopteri vertikaalse õhkutõusu, lendamise ja maandumise võimekuse ning lennuki kiiruse, lennuulatuse ja kütusesäästlikkuse omadused.

Osprey on eelkõige mõeldud erioperatsioonide sisse- ja väljaimbumiseks (vastase territooriumil) ning varustuse täiendamise missioonideks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles