Kas tuua lähedane viirusohu eest hooldekodust koju?

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Hooldekodude elanike ohutuse tagamiseks on kehtestatud külastuspiirangud. 
Hooldekodude elanike ohutuse tagamiseks on kehtestatud külastuspiirangud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Iga pere, kes kaalub täna, kas viia oma eakas lähedane hooldekodusse või tuua ta hooldekodust koju, võiks esitada esmalt küsimuse, kas tegelikult saaks eakas lähedane abiliste olemasolul hakkama ka oma kodus. Nii arutleb hooldusabi platvormi CareMate asutaja ja aasta noor naisettevõtja 2020 Marion Teder.

Tema sõnul peaks juurdlema, kui palju kõrvalist abi eakas vajab, samuti tuleks enne otsuse langetamist läbi mõelda, milline ja kui turvaline on eaka kodu. Millistes töödes-tegemistes ta kõrvalist abi vajab? «Otsust langetades tasuks suhelda ka teiste pereliikmete ja kindlasti eaka lähedase endaga,» rõhutab Teder.

Viirused ja piirangud

Viirushaiguste hooajal on hooldekodudes keeruline ­lähedasi külastada, kuna kehtestatud keelud ja piirangud kehtivad ühtmoodi kõigile, olenemata asukate tervisest või nende pereliikmete omast, selgitab Teder. «Tähtis on sel juhul kaasata arutellu ka oma kõrges eas või abi vajav pereliige ja küsida tema arvamust. Soov olla oma otsustes vaba on tähtis igale inimesele, olenemata vanusest, seda nii kaheaastasele kui ka 82-aastasele,» sõnab Teder.

«Kui hooldekodus peaks sealsete asukate ja töötajate seas viirus levima hakkama, siis on seni nähtust selge, et haigus puudutab enamikku selle elanikke, kas siis haigestumise või sunnitud isolatsiooni kaudu. Omas kodus elades, kus käib mõni kindel inimene abistamas, on viiruse levik oluliselt piiratum,» ütleb Teder. Kui pere kaasab hooldusteenuse pakkuja, tuleb arvestada, et tema käib üldjuhul abistamas ühes kuni kolmes kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles