Ukraina ettevõtjaid koolitanud eestlased pälvisid Euroopa komisjoni tunnustuse

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Anu-Mall Naarits
Anu-Mall Naarits Foto: Erakogu

Eestlaste koolitusprogramm Export R/Evolution Ukraine jõudis eile toimunud Euroopa Komisjoni konkursil European Enterprise Promotion Awards omas kategoorias kolme finalisti hulka.

Kategoorias «Ettevõtluse rahvusvahelistumise toetamine» pälvis eestlaste ees esikoha Portugali programm Portugal Bike Value, mis tegeleb roheenergiate arendamise ja ekspordiga üle Euroopa.

Eestit esindanud Export R/Evolution Ukraine on välisministeeriumi välisabi eelarvest rahastatud programm, mis sai populaarseks pärast Ukraina ja Venemaa majandussuhete halvenemist, mille tulemusena langes Ukraina ekspordimaht 40 protsenti.

Spetsiaalselt Ukraina jaoks loodud koolituse eesmärk oli aidata ühele suurturule keskendunud Ukraina ettevõtetel ennast kiiresti ja targalt teistele turgudele ümber orienteeruda.

«Meie ja kõigi Eestist pärit koolitajate jaoks, kes me kolme aasta vältel kümneid ja kümneid kordi mööda Ukraina regioone ringi lendasime ja tuhandeid tunde lisaks interneti vahendusel Ukraina ettevõtete heaks panustasime, on see suur au,» märkis programmi loonud Marketingi Instituudi juht Anu-Mall Naarits komisjoni tunnustust kommenteerides.

«Täna võin uhkusega öelda, et Eestis ei ole mitte ainult e-riigi ja küberkaitse tehnoloogiad, mis välismaalasi köidavad. Vaid on ka tõestatud rahvusvaheline koolituskompetents majanduste kasvama panemiseks. Need on paljuski meie Eesti enda inimesed, kelle praktilised eksporditeadmised on Ukrainale palju kasu toonud,» lisas Naarits.

Kolme tegevusaastaga läbis eestlaste loodud programmi enam kui 2300 Ukraina ettevõtet.

Edasijõudnute grupis osalenud Ukraina ettevõtete keskmine ekspordikäive kasvas 2 aastat pärast koolitusprogrammi läbimist keskmiselt 7,2 miljoni grivna ehk ca 220 000 euro võrra. 

European Enterprise Promotion Awards on üle-Euroopaline auhind, kuhu on alates 2006 aastast esitatud üle 4000 iga riigi parima ettevõtlusprojekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles