Jüri Adams: valitsev koalitsioon ja riigikorralduse probleemid (2)

Jüri Adams
, endine Riigikogu ja Põhiseaduse Assamblee liige
Copy
Jüri Adams.
Jüri Adams. Foto: Mihkel Maripuu

Veel on piisavalt aega viia ellu riigikorralduslikke parandusi, näiteks valimiste vallas, kirjutab endine riigikogu ja Põhiseaduse Assamblee liige Jüri Adams.

Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja erakonna Isamaa koalitsioon on nüüd olnud võimul poolteist aastat. Esialgne järeldus paistab niisugune, et ühtki olulisemat riigikorralduslikku parandust või uuendust sel ette võtta plaanis ei ole, kuigi niisugusteks tegevusteks oleks veel vähemalt poolteist aastat rahulikku aega. Viimane, valimiseelne aasta enam eriti ei sobi.

Eesti riigikorralduse praegused kolm kõige karjuvamat probleemi on esiteks kodakondsuse valdkonnas: kuna seadus ei luba välismaale elama asunud eestlastele topeltkodakondsust, jätkub üha eestlaste lahkumine eesti kodakondsusest. Teiseks: pärast valdade liitmist viisil, mis soosib veel rohkem parlamendierakondade nimekirju, väheneb või kaob kohalikus poliitikas osalevate n-ö külaaktivistide hulk sootuks. Kolmandaks: riigikogu valimisringkondade liiga ebavõrdsed suurused (4–14 mandaati). Paistab aga nii, et erakondade vahel on vaikne üksmeel, et ühegagi neist tõsistest hädadest ei hakata tegelema, et praegused korraldused sobivad enam-vähem kõigile kasvõi lihtsalt sellepärast, et nendega on harjutud.

Ei ole oodata ka ühtki tõsisemat katset parandada põhiseaduse hädisemaid kohti (resp. püüda anda nende rakendamise reeglitele paremat kuju), kuigi 2019. aasta valimiste eel kuuldus põhiseadusega tegelemise või selle parandamise plaane mitmelt EKRE ja Keskerakonna poliitikult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles