TERVISHOID Kopsuarst Pille Mukk: ma pole kohanud patsienti, kes maski ei taluks (3)

Kadri Tammepuu
, Fookuse Tervishoiu toimetaja
Copy
Pille Mukk
Pille Mukk Foto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Kopsuarstina polikliinikus haigeid vastu võttes ei ole ma siiani kohanud ühtegi patsienti, kes ei saa hingata, kui tal mask ees on, räägib Põhja-Eesti regionaalhaigla pulmonoloogiakeskuse juhataja ja Rapla haigla juht Pille Mukk.

Kas Covid-19 haigetele Põhja-Eesti regionaalhaiglas ja Rapla haiglas voodeid jagub?

Haiglaravil olijate hulk on kasvanud samas rütmis üldise nakatunute arvuga. Haiglasse jõuavad praegu need, kes nakatusid paar nädalat varem. Nakatumiskõveraid jälgides oskame õigel ajal suurendada voodite arvu Covid-19 palatites ja intensiivravi osakonnas, hetkel on vabu voodeid piisavalt.

Rapla haiglas Covid-19 patsiente ei ravita, saadame nad Tallinna. Kui haiglaravi vajajate arv kasvab, avame ka Raplas vastava osakonna.

Mida uut on krooniliste kopsuhaiguste ja Covid-19 seostest teada?

Kahele sagedasemale kroonilisele kopsuhaigusele, astmale ja KOKile, läheneme erinevalt.

KOKiga haiged on koroonaviirusele vastuvõtlikumad, nakatuvad kergemini ja Covid-19 võib neil kulgeda palju raskemalt, nad vajavad tihti intensiivravi.

KOK on eakamate ja praeguste või endiste suitsetajate haigus. Eakatel lisanduvad KOKile tihti ka diabeet või südamepuudulikkus, mis tõstavad eelnimetatud riske veelgi.

Aga ka ilma krooniliste haigusteta suitsetajad nakatuvad koroonaviirusega kergemini ja nende haigus võib olla keskmisest raskema kuluga. Sama kehtib tõenäoliselt e-sigarettide, kanepisuitsetajate või mille iganes sisse hingamisel, mis kahjustab hingamisteid.

Uus massiline haigestumislaine on kohal. Mis mõtted see pähe toob?

Mõni aeg tagasi arutati kirglikult, kas inimene peab saama öösiti alkoholi osta ja lokaalis aega veeta. Piirangute seadmist peeti õiguste rikkumiseks. Mulle tundub, et õigusi tuleks hakata kuidagi tähtsuse järjekorda seadma. Mõne mõju on suurem, kasvõi seesama koolide lahtiolek – lokaalide sulgemine vähendab haiguse levikut ning tänu sellele saavad lapsed kontaktõppega jätkata.

Arukad ühiskonnad lähtuvad hetkeolukorrast. Suvel sai rohkem lubada, praegu tasuks iga päev uuesti läbi mõelda, kuidas kaasa aidata, et koroonaviirus vähem leviks. Mina käin teatris maskiga ja valin söögikoha, kus kliendid on hajutatud ning teenindaja kannab enda kaitseks maski.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles