Endine Moldova suursaadik Victor Guzun: moldovlased hääletavad jalgadega

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Eestil ja Moldoval olid sarnased võimalused arenguks, aga Eesti osutus edukaks ja Moldova lasi palju võimalusi kaotsi, leiab endine Moldova suursaadik Eestis Victor Guzun. 
Eestil ja Moldoval olid sarnased võimalused arenguks, aga Eesti osutus edukaks ja Moldova lasi palju võimalusi kaotsi, leiab endine Moldova suursaadik Eestis Victor Guzun. Foto: Erakogu

Erinevalt oma eelkäijast Igor Dodonist on uueks Moldova presidendiks valitud Maia Sandu selgelt Euroopa-meelne, leiab aastail 2010–2015 Eestis Moldova suursaadiku ametis töötanud Victor Guzun.

Pärast diplomaaditööst loobumist Eestisse elama jäänud ja siin konsultatsioonifirmat juhtiva Guzuni sõnul on Moldova viimase nelja aasta jooksul hävitanud suhteid Euroopa Liiduga, kuid just Euroopasse liikumine on riigi jaoks võimalus astuda demokraatia ja õitsengu poole.

Mis toimub praegu Moldovas ja miks presidendivalimised tähtsad olid?

Minu perspektiivist on siin mitu tähtsat elementi. Esimene, mis haakub minu vaadetega, on see, et Moldova peaks kindlalt liikuma Euroopa poole. Oleme selles valdkonnas saavutanud mitu suurepärast tulemust – allkirjastasime assotsiatsioonileppe, toimub inimeste vaba liikumine, mis tähendab, et eeldused Euroopa suuna võtmiseks on olemas. See oleks Moldova jaoks ainus võimalus areneda ning muutuda demokraatlikuks ja õitsvaks riigiks.

Oma mandaadi jooksul tegin kõik endast oleneva, et aidata seda saavutada. Ühtlasi tahtsin ühendada vennasrahvad, Moldova ja Eesti, sest ma tõesti usun, et Eesti oleks väga hea näide moldovlastele. Mõlemad riigid on väikesed, ajalooline taust on sarnane, meil olid sarnased võimalused arenguks.

Pärast pikalt Eestis elamist üritasin mõista, kuidas ja miks teie edukaks osutusite, ma ei taha öelda, et ma olin kade, aga mõistsin, kui palju võimalusi meie olime kaotanud. Nägin, et Moldova seisab paigal ning ei liigu õiges suunas. Tahaksin, et mu riik oleks vaba ja demokraatlik. Ja kui keegi ütleb, et see pole võimalik, siis mina seda ei usu. Viimase nelja aasta jooksul ei ole ma tundnud, et mu riik areneks õigesti, ja meie riik on hävitanud kasulikud suhted ELiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles