Suur ülevaade Ettevõtete esisada on muutumatu nagu kinnine klubi (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Bolti kirjadega auto.
Bolti kirjadega auto. Foto: Eero Vabamägi

Juba mitmendat aastat on meie ettevõtluskeskkonnas näha, et sajast suuremast ettevõttest hakkaks nagu saama omamoodi kinnine klubi, kuhu on üha keerulisem pääseda. Asi pole selles, et olemasolev esisada teeks teistele takistusi. Pigem vastupidi, viimastel aastatel on tulnud liiga vähe suuri kiire kasvuga ettevõtteid. Mitu, kes varem on esisaja hulka jõudnud, langes järgmisel või ülejärgmisel taas välja.

Postimees koostab Eesti saja suurema ettevõtte edetabelit kaheksandat korda ning kurvastuseks tuleb öelda, et uusi ettevõtteid tõuseb edetabelisse järjest vähem. Kui 2014. aastal oli edetabelis uustulnukaid 11, siis kahel viimasel aastal on neid vaid kaheksa.

Nende kaheksa aasta jooksul on edetabelis domineerinud jaekaubandusketid, kütuse-, transiidi- ja hulgikaubandusettevõtted ning pangad. Ka uustulnukate hulgas on eelnevatel aastatel domineerinud üldjuhul transiidi- ja hulgikaubandusettevõtted.

Tundub siiski, et möödunud aasta oli viimane stagneerunud esisaja aasta. Ühelt poolt teeb koroonaviirus edetabelisse mõningaid, ehkki mitte väga suuri korrektiive, teisalt tuleb saja suurema hulka lõpuks aga ka infotehnoloogia- ja idufirmasid. Ots tehti lahti selle aasta edetabelis, järgmisel aastal peaks tulema lisa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles