Olustvere allikast leiti ehmatav kogus pestitsiidi

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Olustvere tiikidesse suubuvaid allikaid hakatakse uuesti uurima.
Olustvere tiikidesse suubuvaid allikaid hakatakse uuesti uurima. Foto: Marko Saarm / Sakala

2018. aastal võeti Olustvere allikast pestitsiidide ja nitraatide määramiseks proov ja tulemus ehmatas: ammu kasutuseta olnud pestitsiidi näit ületas lubatud piirmäära 2500 korda.

Riikliku seire raames määratakse pestitsiide ja nitraate põhjaveest ja jõgedest-järvedest, põhjaveeseire osana tehakse ka nitraaditundlike alade seiret Pandivere ja Adavere piirkonnas.

Lisaks võetakse proove võrdluspunktidest väljaspool nitraaditundlikku piirkonda. Olustvere allikas on pakkunud tõelise mõistatuse. Sealt on juba mitu aastat leitud pestitsiidijääki kloridasoon-desfenüüli – umbrohutõrjeks kasutatud kloridasooni laguprodukti. Seda kasutati möödunud sajandi lõpus Eestis laialdaselt näiteks suhkrupeedipõldudel.

„Joogiveele lubatud piirväärtus on 0,1 mikrogrammi liitri kohta. Olustvere allikas kaks aastat tagasi oli seda 250 mikrogrammi liitris ehk 2500kordne ületamine,” sõnas Eesti Keskkonnauuringute Keskuse peaspetsialist Ülle Leisk.

Vees analüüsiti ka kloridasooni ja kuigi see ei ole Eestis turule registreeritud ehk Eestis ei müüda ega kasutata, oli tulemus 0,6 mikrogrammi liitri kohta.

Kummaline tulemus

Samal aastal kontrollis Põllumajandusamet taimekaitsevahendite kasutamist allikale lähima põllumajandustootja juures. Tehti kindlaks, mis kultuure kasvatatakse ja milliseid taimekaitsevahendeid kasutatakse. Järelevalve käigus rikkumisi ei tuvastatud ja kuna tegu on herbitsiidiga, mida on kasutatud peedipõldude umbrohutõrjeks, ei ole väärkasutust taimekasvatuses põhjust kahtlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles