Euroopas tabati rekordkogus ebaseaduslikke pestitsiide

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
2020. aastal toimunud Europoli operatsiooni käigus kontrolliti üle 3000 tonni pestitsiide. ­Hinnanguliselt näppavad ebaseaduslikud müüjad Euroopas 10–14% taimekaitsevahendite turu tuludest.
2020. aastal toimunud Europoli operatsiooni käigus kontrolliti üle 3000 tonni pestitsiide. ­Hinnanguliselt näppavad ebaseaduslikud müüjad Euroopas 10–14% taimekaitsevahendite turu tuludest. Foto: Europol

Euroopas konfiskeeriti selle aasta esimeses pooles Europoli operatsiooni „Silver Axe” käigus rekordiline kogus ehk peaaegu 1400 tonni ebaseaduslikke pestitsiide väärtuses üle 94 miljoni euro. Juhiste järgi lahjendatuna piisanuks sellest, et täita rohkem kui 450 olümpiamõõtu basseini.

Ühisoperatsioone on tehtud 2015. aastast ja tabatud on ligemale 2600 tonni ebaseaduslikku kaupa. 32 riigi ühisoperatsioonis osales ka Eesti.

Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna nõunik Evelin Hillep sõnas, et ei mullu ega tänavu pole Põllumajandusamet kontrollide käigus Eestis võltsitud taimekaitse­vahendeid avastanud.

„Seda ohtu ei saa eirata, kuna oleme juba saanud teateid juhtudest, kus võltsitud taimekaitsevahendid on jõudnud läbi seaduslike tarneahelate erinevatesse riikidesse.”

Ebaseaduslik toode võib kahjustada kasvatatavaid põllukultuure ja vahendiga töötavat inimest. „Võltsingud muutuvad igal aastal järjest paremaks ja raskemini äratuntavaks ning see suurendab ohtu, et võltsitud taimekaitsevahendid jõuavad kasutajani.”

Hillep sõnas, et enamik Euroopa Liidus müüdavaid võltsinguid on toodetud väljaspool Euroopat ja neid tuuakse Euroopasse üha enam ja enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles