Parima talu tiitel võttis peremehel silma märjaks

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Raudepere OÜ kolmes suures kasvuhoones majandab peremees Jüri Laur koos kaasa Siretiga.
Raudepere OÜ kolmes suures kasvuhoones majandab peremees Jüri Laur koos kaasa Siretiga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

„See oli nii ootamatu ja tore, võttis silma märjaks,” sõnas Raudepere OÜ peremees Jüri Laur reede õhtul Pärnus pärast 2020. aasta parima talu tiitli kättesaamist.

27aastane Jüri Laur võttis Pärnu-Jaagupi lähistel asuva Möldri talu tomati- ja kurgikasvatuse isalt üle neli aastat tagasi. Möldri talus on peetud kitsi, lehmi, kasvatatud teravilja, ent viimased 25 aastat on talu põhitegevus kurgi- ja tomatikasvatus.

Neli aastat tagasi sai tema isal Urmas Lauril motivatsioon otsa ja ta ei tahtnud enam jalga üle kasvuhoone uksegi tõsta. „Küsis mult, kas tahan teha või jäävad temast need kasvuhooned tühjaks,” rääkis Laur reedel Pärnus peetud talupäeva konverentsil „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?”. Kuna Jüri Lauril oli juba varem põllumajanduse vastu huvi ja haridus omandatud nii Olustverest kui ka maaülikoolist, oli see ideaalne pakkumine – toimiv süsteem ootas ees, võta ainult üle.

Mis siis talus põlvkondade vahetusega muutus? Kuigi automaatikasse oli talus juba varemgi panustatud, soetas Jüri Laur noortaluniku toetuse abil lisaks uuele kasvuhoonele täisautomaatse kastmissüsteemi, mis doseerib ka väetist. Automaatikat võib kasvuhoonetest veelgi leida, näiteks ­talvisel ajal annavad alarmsüsteemid märku, kui küttesüsteemiga probleeme. Ka õhutusluugid avanevad automaatselt.

„Omal ajal isa vaatas palju välismaal ringi, kuidas seal asju tehakse, nüüd saan kogu info internetist kätte,” tõi Laur näiteks veel ühe põlvkondade erinevuse. Lisaks on muutunud müügitaktika, noorperemees panustab rohkem otsemüügile.

Kolmes kasvuhoones ja 1300 ruutmeetril majandab Laur peamiselt koos elukaaslase Siretiga. Ent isa Urmas on endiselt nõu ja jõuga pojale toeks. „Tal on palju kogemust, kuigi ma alati ei taha kohe kuulata,” rääkis Jüri Laur.

Lisaks kurkidele-tomatitele kasvatatakse talus 67 hektaril mahevilja ning praakkurgid ja -tomatid realiseeritakse tunnustatud köögis toodeteks, näiteks ketšupiks või grillkastmeks. Ja et maal tekib palju häid mõtteid, hakkas Jüri Laur enesearenduse eesmärgil Leedust disainkasvuhooneid Eestisse tooma.

Eesti Talupidajate Keskliit on parimat talu valinud 27 aastat ning tänavuse talu väljaselgitamiseks seigeldi augustis seitsmeliikmelise žüriiga kolm päeva mööda Eestit, sest tiitlile kandideeris üheksa talu kuuest maakonnast.

Parima talu konkurss

  • Parim talu 2020 – Raudepere OÜ
  • Parim noortalunik 2020 – Iisaka Lambakasvatus- ja Käsitöötalu
  • Parim alternatiivtalu 2020 – Tori Siidritalu
  • Parim tootmistalu 2020 – Saareõue OÜ
  • Eripreemia „Tõde ja Õigus” – Lalluka OÜ
  • Eripreemia „Elutööpreemia” – Naima Küti Küti talu
  • Konkursil osalesid veel Saaremaa Mahemuna, Wile Alpaca Farm ja Kauksi puhkemaja.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles