Abivajajate topelthulk tühjendas Toidupanga laod kriitilise piirini

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Toidupank
Toidupank Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

2020. aastal on kahekordistunud kogu Eestis toiduabi vajavate inimeste arv, kuid samal ajal on oluliselt vähenenud abistajate hulk, teatab Toidupank.

See on viinud olukorrani, kus heategevusorganisatsiooni iganädalased toiduvarud on kriitilises seisus. 11.–12. detsembril saab igaüks anda panuse Eesti suuremates kauplustes toimuvatel toidukogumispäevadel.

«Kui 2019. aastal teenindasime üle Eesti keskmiselt 8600 klienti nädalas, siis tänaseks on see arv kahekordistunud,» sõnas Toidupanga projekti- ja kommunikatsioonijuht Liina Peäske. Ta lisas, et kui kevadise eriolukorra ajal õnnestus Toidupangal annetusi koguda nii kodu- kui välismaistelt ettevõtetelt, siis nüüd on toetused vaibunud. Seda enam loodetakse saabuval advendikuul kohalike abile.

Statistikaameti viimastel andmetel elas 2018. aastal suhtelises vaesuses 21,7 protsenti ja absoluutses vaesuses 2,4 protsenti Eesti elanikkonnast. Seoses koroonakriisiga ähvardab see protsent veelgi tõusta.

Ühe täiskasvanuga leibkonnas, kus on lapsed, elas 2018. aastal absoluutses vaesuses 4,9 protsenti ja suhtelises vaesuses oli 35,4 protsenti leibkondadest. Enim vaesuses elavaid perekondi oli Harju maakonnas (11501 üksikvanemat) ja Tallinnas (7078).

«Toidupanga abistamiseks on mitu võimalust: tulla toidukogumispäevadele vabatahtlikuks, annetada toitu kaupluses või e-poes ning kel võimalik, siis ka rahaline tugi on väga teretulnud, sest nii saab Toidupank soetada hulgihinnaga suuremas koguses vajalikku toitu, mida abivajajatele jagada,» tõi Peäske esile. 

Möödunud aastal, mil Eestis ei olnud kriisi ning inimeste majanduslik seis oli stabiilsem, annetati detsembri toidukogumispäevadel kokku 45 000 kilogrammi toiduaineid, millest jätkus abisaajate toiduabiks mitmeks kuuks. Toona oli abiks ligi 1000 inimest, kes annetusi vastu võtsid, neid komplekteerisid ning Toidupanka tõid. 

«Ehkki toidukogumispäevade fookus on hädasolijate jõululaua katmisel, läheb elu edasi ka pärast pühi,» sõnas Peäske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles