Tualeti puudumine nõuab maailmas miljoneid elusid (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Tulvaveega laiali kantud väljaheited saastavad ka ümbruskaudseid puhta joogivee allikaid. Pildil minema uhutud tualett Nuni jõel Nigeeria Bayelsa osariigis. 
Tulvaveega laiali kantud väljaheited saastavad ka ümbruskaudseid puhta joogivee allikaid. Pildil minema uhutud tualett Nuni jõel Nigeeria Bayelsa osariigis. Foto: Akintunde Akinleye/Reuters/Scanpix

Tänane kentsaka nimega maailma tualetipäev juhib tähelepanu väga tõsisele probleemile – 4,2 miljardit inimest elab ilma ligipääsuta ohutule sanitaarsüsteemile.

ÜRO algatuse eesmärk on ambitsioonikas: tagada aastaks 2030 kõigile inimestele ligipääs ohutule vee- ja sanitaarsüsteemile ning vähendada töötlemata reovee hulka poole võrra. Tegu on väga praktilise probleemiga, sest korralik hügieen ja ligipääs puhtale veele aitab maandada terviseriske ja ennetada surmavate haiguste nagu Covid-19 ja koolera levikut.

Tualetipäeva raames toimuvad mitmed üritused, teabekampaaniad ja rahakogumisaktsioonid. Selle aasta tualetipäev juhib tähelepanu jätkusuutlikule arengule ja kliimamuutustele, millega kaasnevad põuad, üleujutused ja mereveetaseme tõus kujutavad ohtu nii kehvalt planeeritud sanitaarsüsteemidele kui reoveetöötlemisjaamadele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles