Glikman: kui asjaolud leiaksid kinnitust, pole Repsi tegevuses midagi kriminaalset (14)

BNS
Copy
Vandeadvokaat Leon Glikman
Vandeadvokaat Leon Glikman Foto: Mihkel Maripuu

Vandeadvokaat Leon Glikman märkis haridusminister Mailis Repsi ümber lahvatanud skandaali kohta, et valitsusasutuste ametiautode kasutamise määrus ei sea nende auto kasutamisele piire.

«Mailis Repsi poolt auto väidetav kasutamine tema laste huvides on praeguse koroonakriisi valguses umbes sama väheoluline teema, nagu rahvaküsitlus abielu kohta. Kui asjaolud leiaksid kinnitust, siis kindlasti pole sellises tegevuses, kus Reps pole ainus, midagi kriminaalset,» ütles Glikman BNS-ile.

«Mina oleksin ema kaudu identifitseeritavad lapsed meediakajastustest üldse välja jätnud. Paraku on Repsiga seoses tõstatatud marginaalne uudis jäämäe tipp, mis viib tunduvalt olulisema sõlmküsimuseni. Meie halduspoliitikas usutakse, et kõik see, mis on halb ettevõtjale, on hea avalikule teenistujale – ja see käib ka autode kohta,» nentis Glikman.  

«Nimetame asju õige nimega: maksumaksja ostab ametnikule auto, mille kasutamise eest viimane ei maksa isiklikult sentigi, tasudes lisaks veel oma ettevõte auto eest erisoodustusmaksu ja kannatades käibemaksu tagastuspiirangu all. Väide selle kohta, et ka ametniku eest on erisoodustusmaks makstud, on demagoogiline, kuna sellise maksu olemuseks on see, et riik tõstab maksumaksja raha ühest taskust teise,» märkis Glikman.

Glikman lisas, et kui oleks tema teha, siis tema paneks riigi autosid kasutatavate ametnikest eraisikute kanda ettevõtjatega pariteetse auto erisoodustusmaksu. «Selline aus ja võrdõiguslik lahendus aitaks ühtaegu vähendada ettevõtjate ahistamise soovi. Kui ettevõtjate toimingud oma vara kasutamisel on ülimalt reglementeeritud, siis ametnike tegevus pole seda teps mitte,» tõdes ta.

Ta toob näiteks määruse valitsusasutuste ametiautode kasutamise korrastamise kohta, mis pelgalt lubab ministritel autosid kasutada, kuid sisuliselt ei sätesta, millistes piirides. Ja kuna selline määrus kehtib, siis ei saa Repsile midagi ette heita – küll on siin aga õiguskantsleril mõtlemisainet, leiab Glikman.

Ametiautoga oma lapsi sõidutada lasknud haridus- ja teadusminister Mailis Reps tunnistas kolmapäeval Postimehe TV otsestuudios, et peab oma töö- ja pereelu edaspidi paremini korraldama, ühtlasi palus ta vabandust nende ees, kelle õiglustunnet ta häirinud oli.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles