Hans Orru: kust tuleks tervislik energia? (1)

Hans Orru
, Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent
Copy
Hans Orru.
Hans Orru. Foto: Margus Ansu

Eluks vajalik energia nii inimesele kui ka seadmetele võiks olla meie tervist säästev, kirjutab Tartu Ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru.

Süsinikuheidete piiramise ja kliimaneutraalsuse saavutamise eesmärkide tõttu tõstatub järjest teravamalt küsimus, kust tuleb meie tuleviku energia. Inimesel tuleb see söömise kaudu, kusjuures seda on isegi liiga palju, mille tõttu on ülekaalulisus saamaks globaalseks tõveks. Seetõttu räägime järjest enam tervislikuks toitumiseks.

Sama vajalik eluks on energia, mis soojendab meie maja, paneb tööle meie mobiiltelefoni, liigutab meid punktist A punkti B jne. Kas seegi ei peaks olema meie tervist säästev? Seega võiks rääkida ka tervislikust energiast ja energeetikast.

Kui siiani on peamine osa meie elektrienergiast tulnud põlevkivienergeetikast, siis seoses keskkonnaregulatsioonidega hakkab see muutuma. Praegu ostame valdava osa elektrist elektriturult, toodetuna teistes riikides nii taastuvatest allikatest kui ka fossiilkütustest. Hetkel elektrit veel jagub, kuid on ebaselge, mis tagab Eesti elektrivarustuse kümmekonna aasta pärast, kui keskkonnanõudeid veelgi karmistatakse ja elektrist võib puudu tulla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles