SÕNAUS Võpik, kõps, äkve, õhuk. Keelevõistlusele on laekunud juba 2000 uudissõna (2)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhi kt
Copy
Vabamu muuseum ja presidendi kantselei algatasid 5. novembril kuni 28. novembrini toimuva uudisdigisõnade korje Sõnaus, kuhu oodatakse kõiki huvilisi esitama ilusaid ja suupäraseid eestikeelseid vasteid tehnoloogiaga seotud terminitele.
Vabamu muuseum ja presidendi kantselei algatasid 5. novembril kuni 28. novembrini toimuva uudisdigisõnade korje Sõnaus, kuhu oodatakse kõiki huvilisi esitama ilusaid ja suupäraseid eestikeelseid vasteid tehnoloogiaga seotud terminitele. Foto: Madis Veltman

Kahe nädalaga on uudisdigisõnade korjele Sõnaus laekunud üle 2000 sõna 755 inimeselt. Kahetuhandes sõnameister pakkus sõnale digivaramu välja terve rea vasteid: võpik, ainestu, targamu, vaimla, õpetla, õpestu, harikla, tarkaadia, faktla.

Põnevamate uudissõnadena on välja pakutud asur või kõps GPS-seadme asemel, eino või äkve vasteks elektriautole, õhuk või taevur droonile, ruumer või trinter 3D-printerile ning levila ja õhuk asendamaks wifit. 

«Väga tore, et nii kodumaal kui hajalas elavate eestlaste ind uusi sõnu välja mõelda ja esitada ei ole raugenud,» rõõmustas ettevõtmise projektijuht Ede Tamkivi. «Senisest veel aktiivsemalt julgustaks osalema ka koolide esindajaid, sest parim klassikollektiiv saab auhinnaks kohtumise vabariigi presidendiga,» lausus ta pressiteate vahendusel.

Tunnustuse ja tänu aktiivsuse eest saavad kõik osalejad, sest igale sõnameistrile kingib Vabamu võimaluse külastada muuseumi soodustingimustel. 

Sõnale shortcut on tulnud juba 111 uudissõna pakkumist, neist 17 korral on pakutud vasteks lühik. 

Kõige agaramalt on seni vasteid pakutud Sõnause veebilehel väljatoodud näidissõnadele. Nii on sõnale shortcut tänaseks tulnud juba 111 uudissõna pakkumist, neist 17 korral on pakutud vasteks lühik. «Sõnakorje teisel nädalal lisasime veebilehele uue valiku näidissõnu ja nüüd on pakutud sõnade valik ka oluliselt laiem,» lisas Tamkivi. 

Samuti on saanud Sõnausest inspiratsiooni Eestis tuntud kirjanikud ja luuletajad, kes kasutavad uudissõnu juba ka oma loomingus. Näiteks luuletaja Contra pani kirja järgmised read:

ära sina netis süngerda*

nett on paras songermaa

masendava info vahelt

ennast välja vingerda

*süngerdamine – doomscrolling, netist negatiivsete uudiste kerimine.

Loomeinimeste värskeid sõnaseadeid saab lugeda Sõnause Facebooki lehel.

Uudisdigisõnu saab pakkuda veel kaheksa päeva. Seejärel toimub seltsimeedias parimate sõnade valimiseks rahvahääletus ning lõpliku valiku uudissõnadest teeb keeleteadlastest ekspertide kogu. Võitjasõnad kuulutatakse välja 8. detsembril, keeleuuendusliikumise algataja Johannes Aaviku 140. sünniaastapäeval ning parimaid sõnaloojaid tunnustatakse auhindadega.

Sõnaus on Vabamu muuseumi ja vabariigi presidendi kantselei ühisalgatus, kuhu saab tehnoloogiaga seotud terminite eestikeelseid vasteid esitada kuni 28. novembrini. Sõnakorje toimub veebiaadressil sõnaus.ee ning sellel saab osaleda üksi, sõpruskonna või klassiga.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles