Eesti morbiitlid on täies elujõus (2)

Margus Haav
, reporter
Copy
Aasta kõige süngemal kuul uue albumi «Morbiit» ilmutanud Kosmikud laulavad, kuni laulavad ja tantsivad, kuni tantsivad.
Aasta kõige süngemal kuul uue albumi «Morbiit» ilmutanud Kosmikud laulavad, kuni laulavad ja tantsivad, kuni tantsivad. Foto: Viktor Koshkin

Möödunud sajandi lõpus tegevust alustanud depressiivrokki viljelevatel Kosmikutel on oma kindel fännibaas ja väljateenitud koht Eesti rokiajaloos. Kahe aastakümne jooksul on valmis saadud seitse kauamängivat. Paraku pole saatus bändi hellitanud. Algkoosseisust on tänaseks elus pooled ehk siis kaks meest, Aleksander Vana ja Kristo Rajasaare. 2000. aastal võttis endalt elu esimene solist Taavi Pedriks. 2018. aasta suve lõpul hukkus basskitarrist Raivo Rätte ehk Kõmmari. Paar korda lagunemise äärel olnud Kosmikud jätkavad ning laulavad kurbuse ja valu ilusaks.

«Morbiit» ilmub novembris, mingis mõttes aasta kõige süngemal ja lootusetumal kuul. Oli see juhus või pigem täpselt välja rihitud ajaks, mil ööd on raske eristada päevast ning kus hinged käivad ringi?

Aleksander Vana: Kuidagi on sattunud nii, et kõik plaadid peale päris esimese on valminud sügisel. Nagu juurviljadki. Väga täpne rihtimine meie puhul paraku ei tööta, sest elu paneb sageli oma karvase käe vahele.

Hainz: Nägemismeele hägustudes sügiskaamoses teravnevad tajud, mis soodustavad keskendumist ja süvenenult kuulamist. Kiiret pole, võib mõtiskella.

Kristo Rajasaare: Tänu kevadisele lockdown’ile see plaat sündis, kõigil oli palju vaba aega käes ja sai paar aastat settinud ideed lugudeks vormistatud.

«Morbiit» on mõnus puhas, kla­ssikalis-modernne mahlakas rokisaund, erinevad instrumendid joonistuvad helipildis kenasti välja. Ongi tõesti linnahalli stuudios salvestatud, ega vist paljud usugi, et seal omamoodi kummituslikus betoonkolossis veel miski elu käib?

Vana: Kõige paremini elavad seal linnahalli betooni ja paekivi vahel hetkel hallitusseened. (Naerab.) Aga jah, sellest hoolimata toimetab maja kehva seisu trotsides legendaarne Matrix Stuudio seal siiani.

Rainer Rob Sirel: Tegime veel nalja, et vahetult enne, kui «Teneti» filmis linnahall õhku lasti, saime Kosmikute uue plaadi napilt ära lindistada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles