Kindel viis maksuametile vahele jääda - ümbrikupalga maksmine (2)

Liina Laks
, reporter
Copy
Maksu-ja tolliametile on silma hakanud tendents, et kriisi ajal tööta jäänud inimene võtab ennast töötukassas arvele, kuid teeb selle kõrvalt siiski mõnevõrra musta tööd. 
Maksu-ja tolliametile on silma hakanud tendents, et kriisi ajal tööta jäänud inimene võtab ennast töötukassas arvele, kuid teeb selle kõrvalt siiski mõnevõrra musta tööd. Foto: Dmitri Kotjuh

Maksu- ja tolliameti maksuauditi osakonna valdkonna juht Oscar Õun rääkis Kuku raadio «Majandusruumi» saates, et on üks viis, kuidas ümbrikupalga maksjad kindlalt vahele saab võtta.

Õuna sõnul on ümbrikupalgad probleem number üks, millega maksu- ja tolliametis tegeldakse. See lähtub ka ameti uuest nn tööriistast, millega maksuamet annab valgusfoori põhimõttel hinnanguid ettevõtete maksekäitumisele. Punasesse viibki ettevõtted kõige sagedamini ümbrikupalga maksmine.

«Ega täna ümbrikupalk pole palk, mille tööandja paneb ümbrikusse oma väikeste näpukestega ja annab siis töötajale üle. Ümbrikupalk on väljamakse, mida ei ole deklareeritud ja mille pealt riigile ei ole makse makstud. See on Eesti tööturul oluline probleem,» ütles Õun. Eelmisel aastal sai riik ümbrikupalga tõttu hinnanguliselt 134 miljonit eurot rahalist kahju, mainekahju sinna otsa. «Kui me tahame olla väike innovatiivne välisinvestoritele avatud riik, siis ma arvan, et välisinvestorid oleks huvitatud sellest, et siin oleks aus ettevõtluskeskkond, kus oleks võimalik võrdsetel alustel konkureerida. Mitte nii, et siin oleks nagu džungel džungliseadustega, kus maksude maksmisele vilistatakse.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles