Riigieelarve vahefiniš: asutustele üle 91 miljoni vähem raha (6)

Copy
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Tuleva aasta riigieelarve kulude maht on läbi aegade suurim, ligi 13 miljardit eurot. Ehkki iga aasta on suure tähelepanu all riigikogu jagatud regionaalsed toetused ehk nn katuseraha, leiab riigikogule esitatud järgmise aasta riigieelarve seletuskirjast mitmeid mittetulundusühinguid ja sihtasutusi (üldnimetusega juriidilisi isikuid), kes riigieelarvest määratud toetustena saavad nn katuserahaga võrreldes palju kopsakamaid summasid nii tegevuskuludeks kui ka investeeringuteks. Pea kõik ministeeriumid aga rõhutavad, et läbirääkimised veel käivad ja lõplikud summad selguvad hiljem.

Kui nn katuserahaks on järgmise aasta eelarves mõeldud üle 6,3 miljoni euro, siis asutuste ja mittetulundusühingute toetuseks on tuleva aasta riigieelarvest eraldatud tegevustoetusteks ligi 623,7 miljonit eurot ning investeeringuteks ligi 56 miljonit eurot. Seda on aga üle 91 miljoni euro vähem kui 2020. aasta eelarves määratud, selgub praegu avalikkusele kättesaadavast 2021. aasta riigieelarve seletuskirjast.

Riigi eelistused

Kui nn katuseraha, mis peaks samuti peagi avalikuks saama, annab võimaluse mõista parlamendiliikmete seoseid ja eelistusi paljudes Eesti piirkondades, siis ministeeriumite kaudu jagatavateks toetusteks plaanitud märkimisväärselt suuremad summad näitavad suunda riiklikes eelistustes.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles