Martin Helme – üle linna Vinski valitsuses ja parteis (26)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Ühel aasta esimese poole koosolekul olevat nii mõnelegi EKRE poliitikule tuska teinud Martin Helme väide, et mets jätab teda ükskõikseks. Pildil Martin Helme riigikogus oma isa sõnu silumas. FOTO: Erik Prozes
Ühel aasta esimese poole koosolekul olevat nii mõnelegi EKRE poliitikule tuska teinud Martin Helme väide, et mets jätab teda ükskõikseks. Pildil Martin Helme riigikogus oma isa sõnu silumas. FOTO: Erik Prozes Foto: Erik Prozes

Kommunikatsiooni- ja poliitikaekspertide hinnangul on Martin Helme käitumises aina rohkem näha viiteid sellele, et EKREst kujuneb Edgar Savisaare aegse Keskerakonna stiilis «ühe mehe partei». Valikutest, mille üle lähitulevikus pead murda, EKRE puudust ei tunne - siin võib eelkõige alustada keskkonnast ning venekeelsest valijast.

«See on eesmärk,» on suhtekorraldaja Vootele Päi veendunud Martin Helme soovis saada Eesti poliitmaastiku uueks Savisaareks – kellekski, kes mitukümmend aastat uut erakonda juhib ning kelle ümber isikukultuse aura tekib.

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul on praegu veel vara öelda, kas see soov täide läheb, kuid võimalused on kahtlemata paremad kui teiste erakondade juhtidel. «Väga raske on ette kujutada, et näiteks roheliste või sotside liidrist võiks saada uus Savisaare-tüüpi erakonna juht,» märkis ta.

Grupiidentiteet ja vaenlane

Mälestusväärseks on saanud Helme lubadus kontrollida agendat «provotseerides, eskaleerides, improviseerides».

See seisneb Päi sõnul sõnumite otsekoheses väljenduslaadis ja enesetsensuuri puudumises, kuid seda kõike läbimõeldult, mitte juhuslikult. «Kõik selleks, et valijale poleks erakonna toetamine keeruline ratsionaalne otsus, vaid seda suunaks pime pseudorahvuslik missioonitunne, mis tagab pimeda lojaalsuse ning andestuse eksimuste korral. Igale keerulisele probleemile on lihtne vastus ja selge vaenlane: homo, moslem, süvariik.»

Ka kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag märkis, et sihtgruppi mõjutab eelkõige grupi­identiteet, faktid pole nii olulised. «Siis ongi eesmärk pakkuda sellele grupile täpselt seda, mida grupp vajab.»

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles