Raivo Aeg: mind on vääriti mõistetud (25)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Lapsed ei ole süüdi selles, mida vanemad teevad ja selle kaudu ei pea saama lapsed karistada, leiab justiitsminister Raivo Aeg. 
Lapsed ei ole süüdi selles, mida vanemad teevad ja selle kaudu ei pea saama lapsed karistada, leiab justiitsminister Raivo Aeg. Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsminister Raivo Aeg (Isamaa) ütles ­Postimehe otsestuudios, et tema eesmärk prokuratuuri poole pöördudes ei olnud uurivat ajakirjandust suukorvistada ja teda on vääriti mõistetud. Aeg leiab nüüd, et haridus- ja teadusministri kohalt tagasi astunud Mailis Repsi (Keskerakond) ametiauto jälgimine oli õigustatud, kuid laste pildid ei oleks tohtinud lehes ilmuda.

«Valetav, viha õhutav, Eesti inimesi solvav ja hirmutav valitsuskabinet ei ole vaid selle üksikute liikmete, vaid peaministri nägu.» Nii kirjutas Eesti Meediaettevõtete Liit oma pöördumises peaministrile. Miks te hirmutate ja ähvardate uurivat ajakirjandust?

Ei, kaugel sellest. Uuriv ajakirjandus, sõltumatu ajakirjandus ja demokraatlik ühiskond on lahutamatud, nad kuuluvad ühte. Kui me räägime, millest see teema alguse sai – riigivara väärkasutamisest, siin on lennanud ka korruptsioonisüüdistused –, siis mina olen alati seda tauninud. Ma olen alati tunnustanud ka uurivat ajakirjandust, kui nad on tulnud muu hulgas õiguskaitseorganitele appi ja aidanud paljastada väärkasutusi ja kuritarvitusi. See on igati tervitatav.

Aga ma aiman, kuhu me selle jutuga tüürime. Neljapäeval valitsuse pressikonverentsil ütlesin, et palusin riigiprokuratuurilt hinnangut väljakujunenud olukorrale. Õhtuleht tõi seda teemat käsitledes välja hulgaliselt pilte, kus olid ametiauto väärkasutuse käigus fikseeritud ka Mailis Repsi lapsed. Minu meelest ei ole päris kohane õigusriigile, kui laste huve minnakse kahjustama sellises mahus, et neid esmalt jälitatakse eraviisiliselt pikemat aega ja siis presenteeritakse seda ka avalikus meedias.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles