Europarlamendi raport tahab päästa töötaja digiketist (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Möödunudnädalasel Euroopa Keskpanga presidendi Christine Lagarde’i kuulamisel europarlamendi majanduskomisjonis osalesid saadikud kodukontorist ja istungisaal oli tühi. 
Möödunudnädalasel Euroopa Keskpanga presidendi Christine Lagarde’i kuulamisel europarlamendi majanduskomisjonis osalesid saadikud kodukontorist ja istungisaal oli tühi. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Ajal, kui koroonaviirus surub paljud valgekraed taas kodukontorisse, arutavad mitu riiki ja europarlament, kuidas tagada, et töötaja pääseks vabal ajal elektroonilise keti otsast lahti.

See tähendab katset keelustada seadusega, et ülemus helistab laupäeva õhtul või kolleeg saadab pühapäeva lõuna ajal Skype’i sõnumi ning eeldab kohe vastamist, ehkki inimene, kellega nad üritavad ühendust võtta, töötab lepingu järgi esmaspäevast reedeni kella 9–17.

Europarlament arutab raportit, mis annab Euroopa Komisjonile soovituse võtta vastu vastav direktiiv.

Raporti praeguses versioonis esitatud hinnangu järgi nende ettepanekul finantsmõju puuduks. Küll aga aitaks see säästa töötajaid stressist ja läbipõlemisest. Samuti aitaks see muuta olukorda õiglasemaks inimestele, kel on töövälisel ajal perekondlikke kohustusi ja seetõttu vähem võimalusi edendada karjääri tasustamata ületundide abil.

«Üha rohkem on selgeid tõendeid, et regulaarsete pikkade töötundide vähendamine parandab töötajate füüsilist ja vaimset tervist, tööohutust ja tööviljakust; kuna vähem on väsimust ja stressi, suureneb töötajate rahulolu tööga ja kasvab motivatsioon ning väheneb töölt puudumine,» märgitakse dokumendis.

«Digitaalsete vahendite üha laialdasem kasutamine töö eesmärgil on toonud kaasa «pidevalt ühendatud» või «alati sisse lülitatud» kultuuri, millel võib olla kahjulik mõju töötajate põhiõigustele, õiglastele töötingimustele, sealhulgas õiglasele tasule, tööaja piiramisele ning töö- ja eraelu tasakaalule, töötervishoiule ja tööohutusele, samuti meeste ja naiste võrdõiguslikkusele, seda ebaproportsionaalselt suure mõju tõttu hoolduskohustustega töötajatele, kes on tavaliselt naised,» hoiatatakse seal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles