Prokuratuur ei näinud põhjust Õhtulehe ajakirjanike tegevust uurida (5)

Andres Einmann
Copy
Riigiprokurör Taavi Pern selgitas, et Õhtulehe ajakirjanikud jälgisid avaliku vara kasutamist, mitte konkreetseid inimesi.
Riigiprokurör Taavi Pern selgitas, et Õhtulehe ajakirjanikud jälgisid avaliku vara kasutamist, mitte konkreetseid inimesi. Foto: Erik Tikan/Postimees

Riigiprokuratuur hindas Õhtulehe ajakirjanike tegevust haridus- ja teadusministeeriumi ametiauto kasutamise kohta andmete kogumisel ning leidis, et nad ei ole pannud toime kuriteona käsitletavat eraviisilist jälitustegevust. Pärast riigiprokuratuuri teadet, vaid kümmekond minutit hiljem laekus eile lehetoimetustele politsei- ja piirivalveameti kiri, milles anti teada, et politsei alustas tagasi astunud keskerakondlasest haridusministri Mailis Repsi ametiauto väärkasutuse uurimiseks väärteomenetlust.

Prokuratuur hindas ajakirjanike tegevust pärast seda, kui Isamaasse kuuluv justiitsminister Raivo Aeg oli eelmisel nädalal saatnud riigi peaprokurörile Andres Parmasele tekstisõnumi, paludes hinnata ajalehe tegevust. Aegi SMS tõi sellel nädalal kaasa meediaettevõtete liidu ja ajakirjanike liidu pöördumised, milles ministri tegevust nimetati katseks sekkuda ajakirjandusvabadusse.

Kuivõrd ajakirjanike eesmärk oli koguda andmeid riigile kuuluva vara kasutamise, mitte konkreetse inimese kohta, ei ole prokuratuuri hinnangul karistusseaduse mõttes tegemist eraviisilise jälitus­tegevusega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles