Vägivallatseja ei pea vägivallatsejaks jääma. Tugiliin aitab (2)

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy
25. november on valge lindi päev, kui üle maailma tähistatakse naistevastase vägivalla vastast päeva.
25. november on valge lindi päev, kui üle maailma tähistatakse naistevastase vägivalla vastast päeva. Foto: Shutterstock

Lood perevägivallast jõuavad küllalt tihti ajaleheveergudele, lood, kus sõna saavad ohvrid. Kannatanud. Niisamuti on politsei ja ohvriabiteenused keskendunud peamiselt ohvri abistamisele ja turvalisuse tagamisele. Täna, naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval, keskendub siinne vestlus politsei ja ohvriabiga hiljuti alguse saanud Tartu- ja Harjumaal tehtavale katseprojektile, mille raames peetakse kannatuste tekitajaga ehk vägivallatsejaga ennetavaid jutuajamisi, kus talle pakutakse abi. Sellise vestluse kaudu abistatakse tegelikult ka kannatanuid.

Vestluse ennetavus seisneb selles, et ohvriabi nõustajad pöörduvad ise vägivaldse inimese poole – tulevad kohale ning annavad nõu, selmet oodata, et ta läheks ja otsiks abi. Niimoodi saadakse jagu suurest takistusest ehk sellest vajalikust esimesest sammust oma probleemi lahendamisel.

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi nõuniku Virve Kassi sõnul saab vägivalla vastu võidelda ainult sellega, kui tegeletakse vägivaldse inimesega.

«Vägivaldne käitumine on küll õpitud käitumine, aga see on alati valik,» ütles Virve Kass ja selgitas, et paljud praegused vägivaldsed inimesed on saanud rusikavõimu tunda juba lapsepõlves.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles