Metsatalus valmib toidumaailma Oscarit väärt toit

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Hardi Nigulas ja Külli Eller on rõõmsad oma tunnustuse saanud õunastroobi üle. Juba on nad valmis kliente üllatama uue külmpressitud mustasõstramahlaga.
Hardi Nigulas ja Külli Eller on rõõmsad oma tunnustuse saanud õunastroobi üle. Juba on nad valmis kliente üllatama uue külmpressitud mustasõstramahlaga. Foto: Riina Martinson

Uudis, et  Piesta Kuusikaru talu suutis valmistada toote, millega Suurbritannia mainekal konkursil Great Taste toidumaailma Oscariks peetava tunnustuse pälvis, ei andnud rahu, kuni lihtsalt pidin ette võtma sõidu sügaval Vändra metsade vahel tegutsevasse tallu toda õunastroopi oma silmaga kaema.

Esmalt viis perenaine Külli Eller mind talu õunaaeda vaatama. Ta rääkis, et talu taastades ja õunaaeda rajades oli neil kaasa Hardi Nigulasega soov kasvatada ja kasutada tulevastes toodetes vaid maheõunu. Selleks istutati 2016. aastal neljale hektarile esimesed õunapuud, nüüdseks peaks puid olema 1700.

Kasvamas on üle kümne sordi, neist suuremas koguses korduvalt maitsvaima õuna tiitli võitnud ‘Liivi kuldrenett’, mis aga seni end selle talu maa peal parimast küljest pole näidanud. Veel on suuremas mahus kasvamas ‘Liivika’ ja ‘Antonovka’ ning väga heaks õunaks osutunud ‘Krista’ ja Leedu sort ‘Auksis’.

Tuul on maheaia sõber

Iga õunapuuomanik teab, et puid kiputavad kimbutama kärntõbi ja õunaussid ning ilusat saaki pole tegelikult sugugi lihtne saada. Külli ütleb, et sordid saidki valitud mahekasvatusse sobivust silmas pidades ja puid nad ei pritsi. Tegelikult polegi seni vaja olnud. Ilmselt on põhjuseks asjaolu, et õunaaed asub väga tuulises kohas, mis teatavasti kahjustajatele sugugi ei meeldi. „Algul olime murelikud, et koht nii tuuline, aga nüüd näeme, et tuul on hoopis meie sõber,” sõnas Külli. „Õunamähkurid lihtsalt korjame käsitsi ära.”

Kuusikaru talu on seni tuntust kogunud Piesta kaubamärgi all müüdavate õunamahladega. Kui alustati mõttega vaid maheõuntest mahla pressida, siis õige pea tõdeti, et nii ikka ei õnnestu. Juba teisel aastal andis mahe õunaaed väga viletsa saagi.

„Juhtus olema halb õuna­aasta, olime sellest lausa šokis, aga siis kogusime ennast ja tagantjärele võib tänulik olla, et halb aasta kohe algul tuli ja saime tegevuses muudatused teha,” seletas Külli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles