Saeveskid on hädas palkide hankimisel (6)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Vara Saeveski tegevjuht Andres Hummal tõdes, et investorid on murelikud, sest kohaliku palgi nappus on seadnud saeveskid raskesse olukorda.
Vara Saeveski tegevjuht Andres Hummal tõdes, et investorid on murelikud, sest kohaliku palgi nappus on seadnud saeveskid raskesse olukorda. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestis on tekkinud olukord, kus metsaomanik pole motiveeritud oma metsa maha võtma ja palginappus on seadnud raskesse olukorda kohalikud saeveskid, kellest nii mõnigi on sunnitud tegevuse lõpetama.

Tartumaal tegutseva Vara Saeveski tegevjuht Andres Hummal rääkis, et koroonakriis lõi saetööstusi kõige valusamini aprillis, kui kliendid ostsid vähem. Ehkki nüüdseks on nõudlus puidust toodete järele taastunud, pole palki vajalikus mahus peale tulemas.

„Kui nõudlus langes, piirasid saeveskid palgi ostu. Käik võeti välja ja metsast enam palki suurt peale ei tulnud. Müük küll taastus aasta teisel poolel, aga kõigil on jätkuvalt raskusi palgi hankimisel,” selgitas Hummal.

Seega pole tõepõhja visalt ringleval jutul, et kohalikku metsa veetakse odava palgina laevadega Eestist välja.

Aegviidu Puitu ning Viiratsi ja Viru-Nigula saeveskit ühendava Nordwoodi juhatuse liige Tõnu Ehrpais hakkas selle kohta pärimise peale lausa muhelema. „Oi, mulle meeldib see küsimus. Kui kuulen jälle juttu, et palgid lähevad Eestist välja, siis kukun või toolilt maha,” sõnas ta ja selgitas, et juba aastaid on olukord tegelikult vastupidine.

„Me isegi toome neljandas kvartalis kaks laevatäit palki Rootsist, et saaks sellest siin saematerjali toota. Eesti on juba neli-viis aastat olnud sae­materjali importija. Tarbepuidu väljaviimisest enam rääkida ei saa,” tõdes Ehrpais. „Need palgid, mis meil metsast tulevad, töödeldakse siin ümber ja jääb puudugi. Seda imporditakse meile rohkem, kui välja läheb.”

Paberipuud ei taheta

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles