Terviseameti juht: tahtsime Popovi haiglaga jagada, aga see soov ei täitunud (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Terviseameti peadirektor Üllar Lanno.
Terviseameti peadirektor Üllar Lanno. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnul soovis ta, et dr Arkadi Popov jätkaks terviseameti hädaolukorra meditsiinijuhi kohal ka pärast tema nimetamist Lääne-Tallinna keskhaigla juhiks, kuid haigla nõukogu polnud sellega nõus.

Postimehe küsimusele, miks Popov senisel meditsiinijuhi kohal ei jätka, vastas Lanno nii: «Arkadi Popov kandideeris Lääne-Tallinna keskhaigla juhiks. Ühelt poolt tuli see mulle üllatusena. Samas, olles keskastme juht regionaalhaiglas, on see väga loogiline samm tema arengus. Soovin talle palju edu ja jõudu uues ametis ja aitan igati talle kaasa. Meie suhted Arkadi Popoviga olid väga head, superhead.»

Lanno vihjab, et uue töö kõrvalt senises ametis jätkamisel sai Popovile takistuseks Lääne-Tallinna keskhaigla nõukogu vastuseis. Tema sõnul pöördus terviseamet Lääne-Tallinna keskhaigla nõukogu poole sooviga näha Arkadi Popovi endiselt meditsiinistaabi juhina jätkamas. «Samas tekkis meil ka endal arusaam, et kui inimene asub uude ametisse, siis ei pruugi meie soov täituda,» rääkis Lanno.

Seepärast alustas terviseamet nende inimeste kaardistamist, kes võiksid Popovi töö üle võtta. «Valik Urmas Sule kasuks langes seetõttu, et ta on haiglate liidu juht ja kõik Eesti haiglad on temaga regulaarselt kontaktis,» põhjendas Lanno.

Lanno sõnul on tal Sulega ka isiklik varasem kokkupuude. «Veel arstiteaduskonna üliõpilasena töötasin ma intensiivravi osakonnas. Ja mis seal salata - Urmas Sule oli seal arst,» rääkis Lanno. «Olen näinud, mida ta teeb kriitilistes situatsioonides, inimeste elude eest võideldes. Minule tundus ta suurepärane isik selle töö jaoks ja õnneks oli ta ka nõus. Pärnu haigla nõukogu andis ka nõusoleku ja terviseamet on juba lepingu temaga sõlminud.»

Terviseametil eriti töine aeg

Terviseametil on praegu väga pingeline aeg - sellest nädalast kehtib siseruumides maski kandmise kohustus ning selle üle järelevalvet teeb just terviseamet.

«Terviseametil on kohustus rakendada kõiki meetmeid, mis on õigusriigis kehtestatud. Koroonaviirus ei ole meil tavapärane probleem ja terviseameti töötajatel on palju lisakohustusi. See tähendab, et nad ei pruugi suuta terviseameti kõiki muid funktsioone täita. Meil ongi sõlmitud erinevad ametiabi lepingud politsei, päästeameti, häirekeskuse ja teiste osapooltega,» rääkis Lanno.

Tema sõnul aitab terviseametit rikkumiste menetlemisel just politsei- ja piirivalveamet. «Meil on partnerlus PPA-ga, kaasame menetlejad, kes hakkavad protsessidega tegelema,» selgitas Lanno. «Kui rikkumine on tõendatud, siis hinnatakse iga juhtumit eraldi. Hooletuse korral on vaja lihtsalt tähelepanu juhtida ja teha märkus. Kui inimene aga põhimõtteliselt teeb neid asju ning naeruvääristab ja ignoreerib kehitavat õiguskorda, siis järgnev protsess on samasugune nagu igal muul juhul.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles