«Jumala käega» Diego Maradona – poolingel, poolkurat ja suur jalgpallur

Ville Arike
, reporter
Copy
Diego Maradona saadab «jumala käe» abiga 1986. aasta MMil palli Inglismaa väravavahi Peter Shiltoni selja taha.
Diego Maradona saadab «jumala käe» abiga 1986. aasta MMil palli Inglismaa väravavahi Peter Shiltoni selja taha. Foto: /AP

22. juuni 1986. Mexico City, Asteekide staadion, jalgpalli maailmameistrivõistluste veerandfinaal Argentina – Inglismaa. Mängu 51. minutil lendab kaarpall inglaste karistusalasse ning üks mees kerkib maapinnast ebaloomulikult kõrgele. Näib, et tema peanupp ulatub väravavaht Peter Shiltoni kätest kõrgemale ja suunab palli väravasse. See mees on Shiltonist 20 cm lühem Diego Maradona. Kolmapäeval lõppes kuu aega tagasi 60-aastaseks saanud Argentina legendi elutee.

Narkootikumid, hüplev elu, skandaalid, rahaprobleemid, tervisehäired. See kõik käis Maradonaga kaasas pärast jumalikust kõrgusest allatulemist. Arstid olid tema elu korduvalt päästnud, kolmapäeval ei pidanud tema süda enam vastu.

Aga tagasi 22. juunisse 1986. Shilton näitas kohtunikele, et vastane mängis käega, kuid ei äärekohtunik ega platsil vilet puhunud tuneeslane Ali Bin Nasser võtnud teda kuulda. Nii jäi, Argentina avas ses ligi 115 000 pealtvaataja ees peetud mängus skoori. Maradona kommenteeris mängu järel, et värav löödi «natuke Maradona peaga ja natuke jumala käega». Paarkümmend aastat hiljem tunnistas ta, et läks teadlikult käega lööma ja tema pea palli ei puutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles