Erik Aru: vastaseid ühendab vaenlane (1)

Erik Aru
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Erik Aru.
Erik Aru. Foto: Sander Ilvest / Postimees

USA tulevane president Joe Biden rääkis pärast valimisi järjekordses kõnes kõigi ameeriklaste ühendamisest. Ajalehe Financial Times peamine USA poliitika kommentaator Janan Ganesh nentis oma kolumnis, et sedasama lubasid ametisse astudes ka Bideni neli eelkäijat: nii Donald Trump, Barack Obama, George W. Bush kui ka Bill Clinton. See ei õnnestunud neist ühelgi ja pole põhjust arvata, et Bidengi oleks erand.

Biden, kes sirgus poliitikuks teistsugusel ajal, võib pidada vastaspoolte koostööd normaalseks olukorraks ja polariseerumist kõrvalekaldeks. Mäletab ta ju Washingtoni, kus vabariiklased oma parteikaaslasest presidendi Richard Nixoni vastu hääletasid.

Ganesh leiab, et see koostöö tulenes ebaharilikest tingimustest, mis enam ei kehti. Ja nende tingimuste seas oli iseäranis korralekutsuv ühise välisvaenlase, Nõukogude Liidu olemasolu.

Tema hinnangut näikse kinnitavat ka pikem ajalugu. Nõukogude dissidendi pojast Connecticuti ülikooli ökoloogia ja evolutsioonibioloogia, antropoloogia ning matemaatika professor Peter Turchin, kes tegeleb ajalooliste ühiskondade statistilise analüüsiga, on koostanud 10 000 aastat hõlmava andmebaasi.Tema arvutuste järgi ei maksa arvata, nagu oleks demokraatia 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles