RMK jätkab raieohus olevate kogukonnametsade salastamist (21)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Metsaraie Ikla-Häädemeeste vahelises luitemetsas, mille jätkumise vastu kohalikud praegu aktiivselt protesteerivad.
Metsaraie Ikla-Häädemeeste vahelises luitemetsas, mille jätkumise vastu kohalikud praegu aktiivselt protesteerivad. Foto: Erakogu

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) salastas ebaseaduslikult nende puhke- ja kaitsemetsade asukohad, kus toimuva raie peab kogukonnaga kooskõlastama. Andmekaitse inspektsiooni (AKI) käsul pidi RMK eile vastava kaardi avalikustama, kuid tegi seda vaid osaliselt.

«Teave on avalik kõigile võrdselt, sellele juurdepääsu piiramiseks peab esinema seadusest tulenev alus,» põhjendas AKI vaideotsuses. RMK saatis selle peale eile laiali pressiteate, et avalikustas nn kõrgendatud avalike huvidega alade (KAH-alade) kaardi, mida oli seni keeldunud tegemast nii kodanike kui ka Postimehe teabenõuete peale.

Selgus aga, et avalikuks sai vaid ligi 130 KAH-ala asukoht (18 000 hektarit), kokku on KAH-alasid RMK enda andmeil 703 (73 000 hektarit). RMK avalikustas need alad, kus kaasamiskoosolek kohalikele on juba ära olnud ja raieplaanid enamasti paigas.

Miks varjab RMK seadust rikkudes endiselt nende puhke- ja kaitsemetsade asukohta, mida on lähiaastail kavas maha võtta? Varjamise motiivile viitas uus keskkonnaminister Rain Epler intervjuus Postimehele: see annaks metsakaitsjatele «orienteerumiskaardi» – kuhu kohale sõita, et kohalikku rahvast RMKga vaidlemisel toetada.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles