Jõks: maskisund tuleks selge sõnaga seadusesse kirjutada (26)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kas valitsuse (pildil peaminister Jüri Ratas ja sotisiaalminister Tanel Kiik) maskikohustuse kehtestamine ületas nende pädevust? Endine õiguskantsler Allar Jõks arvab nii, kuid justiitsministeeriumi sõnul on kõik korras.
Kas valitsuse (pildil peaminister Jüri Ratas ja sotisiaalminister Tanel Kiik) maskikohustuse kehtestamine ületas nende pädevust? Endine õiguskantsler Allar Jõks arvab nii, kuid justiitsministeeriumi sõnul on kõik korras. Foto: Tairo Lutter

Endine õiguskantsler vandeadvokaat Allar Jõks leidis, et valitsus ei oleks tohtinud selle­nädalasi piiranguid kehtestada, ja pani ette maskisunni seadustamise. Justiitsministeeriumi sõnul on aga õigus valitsuse poolel. Nimelt hakkasid alates teisipäevast kehtima mitmed koroonaviiruse leviku tõkestamiseks mõeldud nõuded, nende seas kohustus avalikus kohas maski kanda või nina ja suud varjata.

Jõks ütles Postimehele, et luges teisipäeval ­maskikandmise kohustuse korraldust ja ­selle seletuskirja kohe mitu korda, kuna soovis kontrollida korralduse õiguspära. Seletuskirja järgi peaks valitsus kohustama maskikandmise või suu ja nina katmise avalikes siseruumides üle kogu Eesti selleks, et tõkestada koroonaviiruse järsku levikut, ent Jõksi sõnul ei ole nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduses valitsuse võimalike kehtestatavate meetmete nimekirjas maskisundi.

Terviseamet või valitsus

Valitsus viitab seletuskirjas küll nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) 28. paragrahvile «Nakkushaiguste epideemilise leviku tõkestamine» ja sama seaduse üldvolitusnormile, mis lubab terviseametil nõuda desinfektsiooni, kahjuritõrje või puhastuse korraldamist ­juhul, kui on vaja tõkestada nakkushaiguse epideemilist levimist. Valitsuse kinnitusel annab just too teine üldvolitusnorm kaudselt õiguse nõuda ka maskikandmist. Samuti on arvesse võetud NETSi lõiget, mis ütleb, et uudse ja eriti ohtliku nakkushaiguse leviku tõkestamiseks võib rakendada mitmesuguseid nõudeid, meetmeid ja piiranguid.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles