Grigori Oster, просто супер!

Kairi Look
, lastekirjanik
Copy
Ulla Saare illustratsioon Grigori Osteri raamatule «Kõrgem kommiteadus: kommi-sömiootika algajatele ja edasijõud- nutele».
Ulla Saare illustratsioon Grigori Osteri raamatule «Kõrgem kommiteadus: kommi-sömiootika algajatele ja edasijõud- nutele». Foto: Ulla Saar

Menukas vene lastekirjanik Gri­gori Oster jõudis esimest korda eesti keelde luulekoguga «Kahjulikud nõuanded» (Avita, 2006, tõlkinud Leelo Tungal), mis pakub ohtralt lõbusaid nippe toimetulekuks elu tüütute pisiasjadega (vanemad, õpetajad, kiusukotid). Jutustuses «Õuduste kool» (Varrak, 2010) ehmatatakse süda täie raha eest saapa­säärde luukerede ja maniakkide abil. Ilona Martson on tänuväärset Osteri eestindamist jätkanud ja viimastel aastatel on ta meisterlikus tõlkes ilmunud veel kaks kuninglikult lõbustavat raamatut: «Vallatu matemaatika» ja «Kõrgem kommiteadus».

Osteri leivanumber on eluterve absurd, mängulisus, paroodia ja huligaanne huumor. Nunnusid jäneseid, kes satuvad isekuse libedale teele, kust nad lastekirjaniku toetava tõrviku valgel jälle õigele teele suunatakse, ei esine. Oster ei kirjuta klassikalisi jutustusi ega viibuta näppu, vaid pöörab maailma pea peale ja näitab elu värske nurga alt. «Kahjulikud nõuanded» lisapealkirjaga «Vastikud nipid: raamat sõnakuulmatutele lastele. Sõnakuulelikele keelatud!» hüperboolitab just sellise huumoriga. Jonnakale lapsele, kes teeb kõik vastupidi, on kahjulik nõuanne parim nõuanne.

Õnneks teab Oster ka seda, et laps on uudishimulik ja armastab nalja. Vormilt ebastandardsed, sageli käsiraamatu moodi raamatud on kuratlikult lõbusad ja õpetavad, kuidas hõlpsalt elukoledusi seljatada. Näiteks ülesannete kogumiku «Vallatu matemaatika» abil õpivad arvutama isegi eriti andetud. Tubli lugeja mõistab otsekohe, mitu ranitsat kulub 316 siili kooliviimiseks, kui ühte kotti mahub korraga 4 siili, ja arvutab peagi lõdva randmega, mitu päeva kulub 60-kilomeetrise makaroni söömiseks kiirusega üks viiendik makaroni päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles