Bellingshausen seilab taas jäämägede vahele

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Ekspeditsioonijaht Admiral Bellingshausen Antarktika ekspeditsioonil. Ekspeditsiooni juhi Tiit Pruuli sõnul on põhjapooluse reis lõunamandri reisist lühem, kuid seikluslikum, raskem ja ka odavam.
Ekspeditsioonijaht Admiral Bellingshausen Antarktika ekspeditsioonil. Ekspeditsiooni juhi Tiit Pruuli sõnul on põhjapooluse reis lõunamandri reisist lühem, kuid seikluslikum, raskem ja ka odavam. Foto: Antarktika 200

MTÜ Thetis Ekspeditsioonid ja meremuuseum korraldavad 2021. aastal laevaga Admiral Bellingshausen järgmise ekspeditsiooni, mille marsruut viib seekord põhjapoolsetele polaarmeredele. Ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli kinnitas, et eesmärk on saada kolmandaks purjelaevaks, mis läbib põhjapoolse veetee Kirdeväila ja Loodeväila sama suve jooksul. Varem on selle teekonna ühe hooajaga läbinud norralased alusega Corsair 31 UC ning venelased purjekaga Peeter I.

Mais algava reisi pikkuseks on plaanitud kümme tuhat meremiili ning teekond viib põhja poolt mööda nii Siberist kui ka Kanadast. Formaalselt võib öelda, et tegemist on ümbermaailmareisiga, kuna laev teeb läänest itta seilates ringi ümber põhjapooluse ja ületab kõik meridiaanid. Mandri-Norrast esmalt Teravmägedele ja seejärel ida poole purjetades läbib ekspeditsioonilaev Venemaa Põhja-Jäämere osa ja Tšuktši mere, seilab üle Beringi väina Alaskale ning jätkab teekonda läbi Loodeväila Atlandi poole. Kanada arktilistest vetest peab laev läbi jõudma enne, kui seal oktoobris jälle jää tekkima hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles