Kliimalipu tagasitulek (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
John Kerry. 
John Kerry. Foto: Mark Makela/AFP/Scanpix

USA presidendiks valitud Joe Biden on korduvalt öelnud, et kliimamuutustega tegelemine ja Pariisi kliimaleppega taasliitumine on üks tema administratsiooni prioriteetidest. Endise välisministri John Kerry (76) presidendi kliima-erisaadikuks valimine näitab, et tal on tõsi taga.

Aastakümneid koos Bideniga senati pinke nühkinud ja temaga tugevates usaldussidemetes Kerry on diplomaatia ja kliimapoliitika raskekaallane, kes on esindanud Ühendriike kõigil viimase 30 aasta jooksul toimunud tähtsamatel kliimaläbirääkimistel ning kelle üheks suurimaks saavutuseks Obama administratsiooni välisministrina loetakse Pariisi leppe läbirääkimiste vedamist. Nüüd peab ta riigi sellega taas siduma.

Selleks on talle usaldatud ka kõige kõrgem kliimaga tegelev ametikoht, mis USAs kunagi loodud. Oma töös kuulub kliimasaadik ka administratsiooni ­riikliku julgeoleku nõukogusse ja vastu­tab otse presidendi ees. Tänu kontaktide ja kogemuste pagasile ning talle usaldatud volitustele saab Kerry manööverdada kliimapoliitikas nagu lipp malelaual.

Kerry määramine, nagu ka teated sisepoliitilise kliimaveduri otsimisest, on märk, et maailma suurim majandus on jõuliselt kliimalainele naasmas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles