Itaalia ja Prantsusmaa tülitsevad Euroopa kõrgeima tipu pärast (1)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron vaatamas veebruaris Mer de Glace’i liustikku Mont Blanci mäeahelikus. 
Prantsusmaa president Emmanuel Macron vaatamas veebruaris Mer de Glace’i liustikku Mont Blanci mäeahelikus. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Mont Blanc või Monte Bianco? Vana Maailma müütiline 4809 meetri kõrgune mäetipp on taas saanud seda jagavate Prantsusmaa ja Itaalia vahel riiklikuks tüliküsimuseks.

Prantsusmaa ja Itaalia jagavad mäetippu ilma seda teineteisega jagamata. Prantsusmaa riikliku geograafiainstituudi kaartidel on tipp Prantsusmaa oma, Itaalia peab seda aga enda omaks. Mäetipu 82 hektari üle peetav tüli algas itaallastele 1860. aasta Torino lepingu ja 1861. aasta piirileppega, millega Napoleon III valitsetud Prantsusmaa teine keisririik ja Sardiinia kuningriik märkisid seal piiri maha.

Prantsusmaa viitab aga teistsugustele kaartidele ja ajaloolisele õigusele nimetada end territooriumi omanikuks. Napoleon Bonaparte’i esimese Itaalia-sõjakäigu järel 1796. aastal sõlmitud Cherasco leping ja 1865. aastal Prantsusmaa armee kartograafi kapten Jean Joseph Mieulet’ koostatud kaart annavad tipu prantslastele. Itaallased peavad mõlemat neist ühepoolseks dokumendiks, millel pole õiguslikku alust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles