Vanalinnas elustuvad jõuluaknad ja süttib esimene advendiküünal

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy
Advendiküünal.
Advendiküünal. Foto: Peeter Langovits

Pühapäeval tähistataval esimesel advendil muutuvad Tallinna vanalinna ühel tänaval vaateaknad kontserdilavaks ja teisel kunstigaleriiks ning raekoja platsil süüdatakse advendiküünal.

«Pühapäeval kell 14 süütavad linnapea Mihhail Kõlvart ja Tallinna praost Jaan Tammsalu raekoja platsil esimese advendiküünla. Seejärel saab linlane Katariina kirikus valgustada nähtamatut jõulukuuske ja siis liikuda edasi Viru tänavale nautima vaateakendel pakutavat kontserti. Kindlasti ei saa jätta külastamata ka vabaõhu kunstigaleriid Pikal tänaval,» rääkis Kesklinna vanem Monika Haukanõmm advendiaja algusest vanalinnas.

«Tänavust rikkalikku jõuluprogrammi iseloomustab nii erakordsus kui ka hoolivus – et ennast ja teisi nakkusohu eest kaitstes ei jääks nautimata pühad ja tundmata jõulurõõm. Seepärast on programm suuresti linnas hajutatud, sellest saab osa ka tänavatel jalutades, ilma et peaks ruumidesse sissegi astuma. Ent ärgem unustagem kanda lummavas jõuluilus ka maski ja hoida piisavat distantsi,» lisas Haukanõmm.

Pühapäevast kuni 10. jaanuarini muutub Pikk tänav Maiasmoka kohvikust Vaimu tänavani valgustatud kunstigaleriiks, mida võib külastada ööpäevaringselt. Galeriid moodustavatel vaateakendel on näha valguse ja varju mänge, 3D-figuurmaale ning muinasjutuliselt pitsilisi dekoratsioone. Vaateakendele annavad elu kunstiakadeemia tudengid, tegevkunstnikud Maari Soekov, Belliisi Seenemaa ja Piret Kartus ning moekunstnike ühenduse ja Antoniuse gildi liikmed.

Viru tänava vaateaknad üllatavad advendiaja nädalavahetustel vanalinnas jalutajaid muusika ja tantsuga. Nii pühapäeval kui ka 19. detsembril algusega kell 16 elustuvad aknad väikesteks kontsertideks, tuues möödujateni nii džässi, poppi kui ka klassikalist muusikat. Aknad alates Viru väravatest löövad järjest kontserdilavana särama täpselt 15 minutiks ja pakuvad muusikaelamust ühel päeval kokku tunni jagu. Jõulumeeleolust kantud programmi pani kokku Siim Aimla koostöös Georg Otsa muusikakooliga. Aknakontserdi annavad teiste seas ka Helin-Mari Arder ja The Swingin’ Sisters.

Viru tänava aknad muutuvad 5. ja 20. detsembril algusega kell 16 aga tantsulavaks, kus Eesti Tantsuagentuuri tantsukoolikasvandike esituses saab näha nii balletti kui ka nüüdistantsu. Tantsivad aknadki on möödujatele imetleda vaid hetkeks. Koreograafid-juhendajad on Helena Pihel, Liisa Laine ja Julia Koneva ning klassikalise tantsu õpetajad Dagmar Rang-Saal ja Valeria Januškevitš.

Vanalinna elavate jõuluakende projekti eestvedaja ja korraldaja on Hopneri Maja koos Kesklinna valitsusega ning see kuulub Tallinna aastalõpuprogrammi pealkirjaga «Muinasjutulised jõulud vanalinnas». Projekt saab teoks tänu koostööle vanalinna hoonete omanike ja haldajatega, kes peavad oluliseks rikastada keskaegset linnaosa kultuurielu ja uut laadi ettevõtmistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles