Circle K varustas kõik oma tanklad talvekütusega

BNS
Copy
Kütus: CircleK, Neste, Alexela
Kütus: CircleK, Neste, Alexela Foto: Tairo Lutter

Lõppevast nädalast on kõikides Circle K teenindusjaamades saadaval kõrge külmataluvusega talvekütused, lisaks tasub vastu talve vahetada välja aknapesuvedelik ning silikooniga käia üle kõik autotihendid. 

«Miinuskraadidega tekivad mittesobiva külmakindlusega diislikütusesse parafiinikristallid, mis ummistavad kütusefiltri ehk kütus ei voola enam filtrist läbi ning auto ei käivitu. Selle ära hoidmiseks tuleb tankida talvekütuseid, millel on kõrgem külmataluvus,» sõnas Circle K moorotikütuste tootejuht Teedo Melts.

Ta lisas, et Circle K arktiline diislikütus on suisa külmataluvusega -32 kraadi.  

Meltsi sõnul pole mootoribensiin nii külmatundlik kui diislikütus, kuid sellele vaatamata muutuvad talve saabudes ka müüdavate bensiinide omadused. «Peamine erinevus suvise ja talvise bensiini juures on lenduvusklass ehk kütuse aurustuvus. Talvine mootoribensiin peab mootori käivitumiseks aurustuma ka madalamatel temperatuuridel,» selgitas ta.

Nii bensiini- kui ka diiselmootoriga autode puhul on oluline hoida auto kütusepaak talveperioodil võimalikult täis ja tankida tihedamalt. See aitab paagis vaba õhu koguse hoida minimaalsena, vähendades veeauru kondenseerumist paagi siseseintele ning vee sattumist kütuse hulka.

Liiklusohutuse tagamiseks soovitab Circle K tootejuht vastu talve sõiduk korralikult ette valmistada ja lisaks talverehvide alla panemisele üle vaadata ka sõiduk tervikuna. «Peamine mure talve saabudes on alati aknapesuvedelik, kuna tihtilugu unustatakse ära, et ka suvine aknapesuvedelik läheb öökülmadega jäässe. Sellisel juhul ei aita muud, kui tuleb auto garaaži soojenema viia, et olemasolev aknapesuvedelik taaskord üles sulaks. Seejärel saab lisada talvise aknapesuvedeliku,» selgitas Melts.  

Samuti tasub üle vaadata kojamehed, sest kulunud kojameestega kipub lumi ja jää klaasidele jutte jätma ning nähtavus halveneb.

Peale selle võiks talve hakul silikooniga üle käia kõikide uste ja pagasniku tihendid, et vältida nende kinni külmumist. «Selleks mõeldud pihustatav silikoon on müügil nii Circle K teenindusjaamades kui ka autotarvete kauplustes. Tihendite üle käimine on jõukohane kõigile ning see võtab vaid mõned minutid. Samuti on mõistlik enne talve kontrollida, et auto aku oleks töökorras ja täislaetud,» sõnas Circle K mootorikütuste tootejuht.

Seadusest tulenevalt peab talvine diislikütus külmataluvusega -26 kraadi olema kõikides Eesti tanklates müügil alates 1. detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles