Rootsi meedias kogub hoogu poleemika Estonia-filmi objektiivsuse üle (6)

BNS
Copy
Kaader filmist «Estonia – leid, mis muudab kõike» (režissöör Henrik Evertsson). Vraki juurde suundub peagi uus ekspeditsioon, mis tahab saada vastuseid paljudele küsimustele.
Kaader filmist «Estonia – leid, mis muudab kõike» (režissöör Henrik Evertsson). Vraki juurde suundub peagi uus ekspeditsioon, mis tahab saada vastuseid paljudele küsimustele. Foto: Kaader Filmist «estonia – Leid, Mis Muudab Kõike»

Rootsi Raadio meediakriitika saade võttis luubi alla Estonia-filmi, mille lõppmontaažist jäi välja väiksem, kuid katastroofi põhjuste tõlgendamisel olulist rolli mängiv auk laevakeres.

Rootsi Raadio 1. programmis laupäeval eetris käinud meediakriitika saade võttis vaatluse alla Bonnieri ajakirjandusauhinnad. Suure auhinna «Aasta paljastaja 2020» pälvinud Estonia-filmi režissöör Henrik Evertsson oli juba saanud kriitikat mitteajakirjanduslikkuse eest nii ajakirjalt Filter kui ka ajalehelt Aftonbladet. Nüüd liitus kriitikutega ka Sveriges Radio saatejuht Johan Cedersjö koos saatekülalistest ajakirjanikega. Režissööri kaitsele asusid Estonia-filmi produtsent Frithjof Jacobsen ja Bonnieri ajakirjandusauhindade žürii esimees Jonas Bonnier, refereeris BNS-ile raadiosaadet merendusajakirjanik Madli Vitismann.

Ajakirja Populaarne Areholoogia peatoimetaja Jonathan Lindström, kelle vanemad hukkusid Estonial, tunnustas filmitegijate head käsitööd, aga lisas: «Väga ilusasti jutustavad, et neil on suur läbimurre ja ilmselt saab see poliitilised tagajärjed, aga selle juures tuleb olla aus ja seda tuleb kontrollida. Pärast filmi näitamist on ju tulnud välja, et nad on varjanud teisegi augu leidmist, mida nad nimetavad praoks. Seda vigastust dokumentaalis ei näidatud, vaid see sai teatavaks pärast seda, kui Eesti eksperdid said näha filmi toormaterjali ja tulid järeldusele, et see toetab teooriat, et mõlemad vigastused on tekkinud siis, kui Estonia vajus merepõhja.»

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles