Prokuratuuri eetikanõukogu: Perlingu toetus Parempoolsetele on ebaeetiline (17)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Lavly Perling.
Lavly Perling. Foto: Sander Ilvest

Endise peaprokuröri Lavly Perlingu asumine Isamaa ühenduse Parempoolsed poolehoidjaks on ebaeetiline, leidis täna õhtul kogunenud prokuratuuri eetikanõukogu.

Riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Kaarel Kallase sõnul andis prokuratuuri eetikanõukogu hinnangu, et kuna prokuröridel on seadusest tulenevalt keelatud olla erakonna liige, on eetikanõukogu arvates ebaeetiline olla ka erakonna liikmeühenduse toetajaliige.

Eetikanõukogu hinnangul võib toetajaliikmeks astumine ja toetajaliikmena tegutsemine seada kahtluse alla prokuratuuri sõltumatuse.

Peaprokurör Andres Parmas selgitas, et ta nõustub täielikult eetikanõukogu hinnanguga. «Erakonna toetajaliikmeks olek ei sobi kokku prokuröri ametiga ning seda sõltumata faktist, kas prokuröri teenistussuhe on parasjagu peatatud või mitte. Antud juhul on hinnatud kitsalt prokuröri kuulumist erakonna liikmeühenduse toetajate hulka ning praegu ei räägi me prokuröri tegutsemisest poliitikuna. Loodan väga, et kõik prokurörid mõistavad seda ning selle vastu ei eksi,» lisas peaprokurör Parmas.

Isamaa liikmeühenduse Parempoolsed esimehe Kristjan Vanaselja sõnul on pretsedenditu, et prokuratuur on otsustanud end ise politiseerida.

Lavly Perling kinnitusel on ta töölepinguga töötaja, kes töötab ÜROle ja EL-le, aidates õiguseksperdina Ukrainas läbi viia prokuratuuri reforme. «Tõsi, kuna tegemist on töötamisega rahvusvahelisele organisatsioonile ja seda õigusemõistmisega seotud ametikohal, siis loetakse need kuud, mis on jäänud lahkumiskäskkirja jõustumiseni, minu 25 aasta teenistusaja hulka. Tänaseks olen öelnud välja, et toetan Isamaa erakonna liikmeühendust Parempoolsed,» lisas ta. 

«Prokurörieetika ülesanne on paika panna tavad ja kombed prokuröridele selliselt, et need ei kahjustaks menetlusausust, asustuse ega prokuröriameti mainet,» põhejndas Perling. Tema sõnul nõustades Ukrainat ning toetades ausalt, avalikult ja läbipaistvalt kodanikuna üht liikmeühendust, ei ole võimalik kahjustada menetlusi, asutust või prokuröriameti mainet.

«Mõtlesin väga pikalt need kategooriad enda jaoks läbi, et kõik oleks korrektne, näiks korrektne ja südametunnistus oleks puhas. Kas ma kuu tagasi nägin ette, et sellised rünnakud tulevad? Jah. Siiski on näotu prokuratuuri mässimine sellesse teemasse,» leiab ta. 

Lavly Perling ise ütles hiljuti, et poliitikasse minek pole tänapäeval populaarne otsus. «Kuid ühel hetkel saab lihtsalt mõõt täis ja ei saa enam niisama pealt vaadata, kuidas populismi ja räuskamisega Eesti edu maha mängitakse,» selgitas Perling oma otsust. 

Ta leiab, et mida rohkem oma ala professionaale poliitikasse tuleb, seda kiiremini on võimalik asjad riigis taas korda seada. 

«Olen suvest saati elanud kaasa Parempoolsetele - neil on ideed, tahe ja kogemused, et tänast olukorda muuta. Muutus Eesti poliitikas peaks algama Isamaast, kes kahjuks on muutunud kaisukaruks populistide kaenlas ja nii polegi enam paljudel parempoolsetel valijatel erakonda, kellele toetuda ja loota,» rääkis Perling.

Endise peaprokuröri arvates peaks erakond Isamaa olema jõud, mis aitab kaasa Eesti avatuks, targaks ja edukaks riigiks muutmisele. «Parempoolsete mõtted kattuvad selles osas minu omadega ja seetõttu soovin kaasa lüüa esialgu parteituna liikmeühenduse tegevuses ja panustada Eesti arengusse,» ütles Perling.

9. oktoobril 2020 peatas justiitsminister tagasiulatuvalt perioodiks 1. oktoober 2020 kuni 20. september 2021 Perlingu teenistuskohustused prokuratuuris tema töötamise ajaks rahvusvahelises organisatsioonis UNOPS. Perlingu tööks on Ukraina prokuratuuri reformimine.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles