TERVISHOID Madis Tiik: perearst haiglas maksab rohkem ja oskab vähem

Madis Tiik
, Haapsalu ja Vormsi perearst
Copy
Madis Tiik
Madis Tiik Foto: Erakogu

Eelnõu ei ava, milline on haiglatelt nõutav perearstiabi kvaliteeditase ja kas nõudmised teenusele jäävad samaks. Näiteks mitu tundi nädalas peab haigla perearstiabi pakkuma, millise ettevalmistusega arst seda teeb, kirjutab perearst Madis Tiik.

Perearstitööd korraldav seaduseelnõu tahab anda perearsti töö haiglale, kui terviseamet ei leia nimistule püsivat perearsti. Tegu on fundamentaalse otsusega, mis keeraks olemasoleva süsteemi pea peale ja muudaks tervishoiu tulevikus kallimaks.

Perearsti leidmine Tallinnast ja Tartust väljapoole muutub terviseameti kinnitusel järjest keerulisemaks. Konkursid luhtuvad ja ajutiste asendajatega nimistuid tuleb juurde. Mõned praksised töötavad sel viisil sama arstiga kümme aastat. Ajutine on muutunud püsilahenduseks, mis tähendab, et piirkonnas perearst küll töötab, aga ei soovi endale nimistut võtta.

Terviseamet läheneb perearstita nimistute täitmisele nii, et kui keegi ise uksele ei koputa sooviga ajutine nimistu saada, siis aja kokkuhoiu mõttes konkursse läbi ei viida. Tundub ratsionaalse lähenemisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles