Loomad enda karjamaalt enda lihapoodi

Tiit Efert
Copy
„Kasvatad ise looma, saad sellise liha, nagu soovid ja müüd ise ka maha,” kirjeldas ­Katrin Noorkõiv protsessi.
„Kasvatad ise looma, saad sellise liha, nagu soovid ja müüd ise ka maha,” kirjeldas ­Katrin Noorkõiv protsessi. Foto: Tiit Efert

Tartu südalinnas asuv Lihuniku Äri on Eestis ainulaadne ettevõte, kus on müügil perenaise Katrin Noorkõivu enda kasvatatud lihaveiste liha, mida saab kaasa osta või kohapeal valmistatuna süüa.

Veisekarja suurust hinnatakse ammlehmade arvu järgi. Katrinile ja tema isale Enn Noorkõivule kuuluvas Sentafarmis on neid 70. Läbi aasta on karjas 200 looma ringis. „Kasvatan liha kvaliteedi pärast kauem kui teised kasvatajad. Teada tõde on, et mida noorem on loom, seda heledam ja pehmem on tema liha. Mida vanemaks isend saab, seda paremaks, tugevamaks ja hõrgumaks muutub liha maitse. Vanemal loomal on liha sees rohkem hinnatud marmorjat rasva, mille sulamine küpsemise käigus muudabki lihatüki nauditavaks. Hoian veiseid sööda peal keskeltläbi kaks talve,” täpsustas Katrin. Sentafarmis kasvavad puhtatõulised süsimustad Aberdeeni-Anguse tõugu veised, kes on pärit Põhja-Šotimaalt Aberdeeni ja Anguse krahvkonnast.

Nagu rätsepatöökoda

Kuigi Lihuniku Äri tegutseb mitmendat aastat, haaras Kat­rin ohjad umbes aasta tagasi. „Kasvatad ise looma, saad sellise liha, nagu soovid ja müüd ka ise maha,” kirjeldas ta protsessi. Selleni jõudmiseks on kulunud kümme aastat. Seni müüs ta lihaveiseid valdavalt Liivimaa Lihaveisele, mille juht ta ise oli. „Nüüd tundsin, et on õige aeg muutusteks. Mulle meeldib väljend small is beautiful (väike on ilus).” Talle teeb heameelt, et liha ei lähe odava vorsti sisse ega satu suurtootja pakendisse, kust kunagi ei tea, mis tasemel tüki saad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles