Krista Fischer, Veiko Uri ja Elmo Nüganen said akadeemikuteks

Copy
Elmo Nüganen tänavu suvel Tallinnas filmi «Apteeker Melchior» võtetel.
Elmo Nüganen tänavu suvel Tallinnas filmi «Apteeker Melchior» võtetel. Foto: Konstantin Sednev

Eesti Teaduste Akadeemia üldkogu valis täna matemaatika ja matemaatilise statistika akadeemikuks Krista Fischeri, metsanduse akadeemikuks Veiko Uri ja teatrikunsti akadeemikuks Elmo Nüganeni.

Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischeri teadustöö kuulub biostatistika valdkonda ning aitab prognoosida haigusriske ja epideemiate kulgu suuremates rahvarühmades, vahendas rahvusringhääling.

Eesti Maaülikooli metsaökosüsteemide professor Veiko Uri uurib aineringet ja biomassi produktsiooni ning metsakasvatust, muuhulgas tegeleb ta raieviiside mõju analüüsiga ning töötab välja Eesti puistute biomassi mudeleid.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia näitlejatöö professor Elmo Nüganen on lavastaja ja näitleja, kelle loomingus on rõhk ansamblimängul ning nüansi- ja detailirohkusel. Režissöörina on tema fookuses Eesti ajalugu puudutavad teemad.

Teaduste akadeemia president Tarmo Soomere sõnul on uute akadeemikute valimine on jaotatud kolmeks astmeks. Kõigepealt kaalub akadeemia juhatus, millistes teadusvaldkondades vajab akadeemikute pere kompetents täiendamist ning kas oleks aeg teha ruumi ka mingi loomevaldkonna sädelevale esindajale. Vakantside nimetus sõnastatakse nõnda, et kandideerimise võimalus oleks mitmetel tippteadlastel või väljapaistvatel loomeisikutel.

Kandidaatide esitamise õigus on Eesti ülikoolidel, teadusasutustel ja -seltsidel ning loomeliitudel ja -ühendustel. Akadeemia liikmed võivad samuti kandidaate esitada, kuid seda tehakse harva. Mõte on lihtne: valik tehakse ennekõike nende seast, keda teised peavad akadeemiku tasemele vastavaks.

Akadeemikuks valimiseks on tarvis saada kaks kolmandikku üldkogul osalevate akadeemikute häältest.

Valimisi korraldatakse enamasti üks kord kahe või kolme aasta kohta. 2018. aastal valiti seitse uut akadeemikut: Marco Kirm, Jarek Kurnitski, Kalle Kirsimäe, Anne Kahru, Tiit Tammaru, Anu Realo ja Tiina Randma-Liiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles