Signe Kivi: eestikeelne haridus kõigile (8)

Signe Kivi
, Riigikogu liige (RE)
Copy
Signe Kivi.
Signe Kivi. Foto: Margus Ansu

On ometi aeg minna üle ühtsele eestikeelsele alus- ja kooliharidusele, kirjutab riigikogu liige, Reformierakonna fraktsiooni eelnõu ettevalmistaja ja esitaja Signe Kivi.

Esmaspäeval, 7. detsembril, tuleb riigikogus taas arutusele ühtsele eestikeelsele haridusele ülemineku eelnõu. Ma arvan, et paljud lugejad on harjunud, et elame Eestis kahes paralleelses keele- ja meelemaailmas, sest mis seal ikka, saame hakkama, nagu oleme siiani saanud, ja hoidku jumal selle eest, et püüame vägisi oma riigikeelset hariduskorraldust – 30 aastat pärast iseseisvuse taastamist – kellelegi peale suruda! Just selle eest hoiatas mind endine kolleeg ja eluaegne poliitik, kui tema pärimisele oma tegemiste kohta parlamendis vastasin.

Miks siis soovib Reformierakond juba neljandat korda riigikogus vastu võtta seadust, mis muudaks Eesti alushariduse 2024. ja koolihariduse 2030. aastaks ühtseks ja eestikeelseks?

Esiteks: haridus on Eesti riigi tuleviku võti ning haridus (õpetajate järelkasv ja õpetajakoolitus, ameti maine ja koormus, koolikeskkonna ja koolivõrgu ajakohastamine) peab saama riigi lähiaastate tähtsamaks prioriteediks. Ka riigikontrolli 2020. aasta ülevaade elutähtsatest teenustest Eestis on ülikriitiline ja võtab õpetajaid puudutava olukorra kokku, tõdedes, et tipptasemel üldhariduse kättesaadavus on ohus. Seega on muutused hariduskorralduses möödapääsmatud.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles