Edgar Kaskla: Trumpi viimased katsed presidendiks jääda (4)

Edgar Kaskla
, California ülikooli politoloogiaosakonna õppejõud
Copy
Edgar Kaskla.
Edgar Kaskla. Foto: Erakogu

Novembri alguses toimusid USAs presidendivalimised ja nagu arvatud, kindla võitja saime teada alles mitu päeva hiljem, kuna paljud hääletasid kas posti teel või valimissedelite kasti kaudu, mida mitmes osariigis kasutati häälte korjamiseks. Taustaks sellele kõigile oli koroonaviirus ja soovitused mitte minna hääletama valimispunkti, sest niiviisi võib viirust levitada.

Massimeedia, sh ajakirjandus, kuulutas 7. novembril võitjaks Joe Bideni ning Donald Trump oli veendunud, et on tehtud massiivselt sohki, pidades võimatuks, et Bidenile laekus üle 80 miljoni hääle, mis ületas USA presidendivalimise häälerekordi. Aga isegi vahe Bideni ja Trumpi vahel on piisavalt suur (51–47 protsenti) ning häälte arvu vahe on umbes kuus miljonit, mis on suurem kui 2008. aastal, kui valiti tagasi Barack Obama ja kaotas Mitt Romney. Bideni võit oli märksa suurem kui Trumpi võit Hillary Clintoni üle neli aastat tagasi. Miks siis ei taha Trump tunnistada, et kaotas?

Donald Trumpile ei meeldi kaotada ja ta on seni teinud kõik võimaliku selleks, et valimistulemusi kahtluse alla panna. Juba mitu kuud varem hakkas ta rääkima, kuidas demokraadid üritavad valimisi tema käest varastada ja kuidas posti teel on võimalik sedeleid võltsida. Hääletavad surnud, hääletavad koerad – ja muidugi Trumpi toetajad kõik naersid ja noogutasid: «Neid demokraate ei saa usaldada...»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles