Šamanistliku jõuluvana otsingud vihmametsas

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Jaak Kilmi võtteplatsil ehk vapper filmilavastaja võitles kangelaslikult hiiglasliku džunglimao lihaseliste keerdude vahel.
Jaak Kilmi võtteplatsil ehk vapper filmilavastaja võitles kangelaslikult hiiglasliku džunglimao lihaseliste keerdude vahel. Foto: Andrejs Strokins

Kõik algas väga vanal ajal (2013) maa ja mere taga ühel lumisel PÖFFi-aegsel vastuvõtul Tallinna raekojas, kus akna all ajasid juttu Eesti filmirežissöör Jaak Kilmi ning Läti produtsent Roberts Vinovskis. Lumesadu vaadates süttis idee, et peaks nüüd tegema ühe laheda jõulufilmi. Rõhuga sõnal «lahe». Samas otsustati, et kummas riigis rahakraan enne avaneb, selle lipu all film ka purjetab. Eesti-poolne produtsent Evelin Penttilä rääkis, et Läti rahastus selgus varem, ja kuna samal ajal oli Eestis arendamisel «Eia jõulud Tondikakul», langes otsus, et kaht jõulufilmi korraga ei toetata.

Aga mida tähendab «lahe»? No teeme teistsuguse, arutasid mehed. Teeks kõrbes? Aga teeks džunglis? Džunglis….? Ja selle jutuajamise tulemus, Jaak Kilmi film «Jõulud džunglis» jõuabki täna kinodesse.

«Mulle sobivad lätlased väga. Naljaga võib öelda, et toredasti on Läti mu teine kodumaa, ma saan siis rohkem filme teha,» rääkis Kilmi. Ka tema eelmine film, dokumentaal «Minu spioonist isa» (2018) oli läbilõhki Läti lugu.

Filmimiseks vajalik džungel leiti Indoneesiast, aga see on 267 miljoni inimesega maailma suurim moslemiriik ning ehkki seal on ka kristlasi, ei peeta jõuludest suurt midagi. Isegi Coca-Cola pole oma punakuuelise jõuluvanaga suutnud selles suhtes midagi ära teha. Film linastubki Indoneesias pealkirja alla «Džungliseiklus». «Me igaks juhuks jõule ei maini. Mine tea, võib-olla oleks selle peale mõni uks sulgunud,» lisas Kilmi.

Peale ametlike religioonide on laialt levinud animism ja šamanism, mis filmis ka oluliseks teemaks muutuvad. Lisaks veel on Indoneesia nagu kõigi vihmametsariikide suur probleem suuremahuline tööstuslik metsahävitamine, millega võrreldes on meie lageraied nohu. Ning seegi on filmis tähtsal kohal.

Filmi kandvad näitlejad on muidugi Lätist, eestlastest näeb ekraanil Pääru Oja (kes teeb ekraanil ühe oma elu naljakaima stseeni), Saara Piusi ning Tõnu Karki. Peaosa Paulat kehastab uhkesti Läti tüdruk Rebeka Šuksta, kes oli võtete ajal üheksa-aastane ning rääkis säravat inglise keelt. «Youtube’i ja TikToki põlvkond,» tähendas Kilmi. Aga Paula filmipartner oli sama vana indoneesia poisike Akhim, kelle esinemine trumpas Paulagi üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles