Riigikontroll kritiseeris KredExi rahajagamise korda

Erkki Erilaid
Copy
Tallink on sel aastal riigilt otseselt või kaudselt saanud üle 112 miljoni euro, kuid tõenäoliselt suureneb abi veelgi. 
Tallink on sel aastal riigilt otseselt või kaudselt saanud üle 112 miljoni euro, kuid tõenäoliselt suureneb abi veelgi. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Riigikontroll leiab, et KredExile tänavu riigi lisaeelarvega eraldatud miljardi euro kriisilaenude ja käenduste laiali jagamise kriteeriumid ning eesmärgid on olnud ähmased. KredExi hinnangul aga vaadatakse auditis olulistest faktidest mööda ning ettevõtjateni on tänu meetmetele jõudnud juba 442 miljoni euro ulatuses toetusi.

Riigikontroll ütleb KredExi koroonakriisi mõju leevendamise meetmeid puudutavas ülevaates, et tuleks konkreetsemalt kindlaks määrata, millist kasu riik ootab. Meetmete deklareeritud eesmärk on üldsõnaline: leevendada koroonakriisi mõju, aidates ületada likviidsusprobleeme ja kasutades ära koroonaviiruse levikust tulenevaid uusi ärivõimalusi.

«Ebaselged eesmärgid ja suur raha ei tohiks kunagi kokku saada,» kommenteeris riigikontrolör Janar Holm (pildil) ülevaate tulemusi. «Kui sooviti KredExilt teada saada, kuidas toimub riiklikult olulise laenumeetme eesmärgistamine, soovitas KredEx seda küsida pigem valitsuselt. Põhjuseks võib olla see, et nad ise rahastamisotsuste ettevalmistajana ei tea seda täpselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles