Lõhejõgedel tabati tänavu üle 30 röövpüüdja

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Lõhejõgedel käivad patrullimas ka vabatahtlikud kalakaitsjad, kes teevad seda pea iga öö.
Lõhejõgedel käivad patrullimas ka vabatahtlikud kalakaitsjad, kes teevad seda pea iga öö. Foto: Ain Liiva

Keskkonnainspektsioon alustas lõheliste kudeperioodil 1. septembrist kuni 30. novembrini kokku 32 väärteomenetlust.

Enim rikkumisi tuvastati Harjumaal, kus alustati kokku 25 menetlust. Lääne-Virumaal alustati kuus väärteomenetlust ning Ida-Virumaal üks menetlus.

«Ehkki kalakaitseinspektorite ja vabatahtlike kalavalvurite õhtud ja ööd mööduvad kõige kriitilisemal ajal enamjaolt jõgede ääres valvates, ei õnnestu kõiki rikkumisi ära hoida,» märkis Keskkonnainspektsiooni looduskaitseosakonna peainspektor Aare Pai. «Eelmise aastaga võrreldes on rikkumisi isegi rohkem, mis on tõenäoliselt seotud just tihedama järelevalvega,» lisas Pai.  

Lääne-Virumaa inspektorite hinnangul möödus lõheliste kudeaeg tänu suuremate jõudude kohalolekule siiski suhteliselt rahulikult. Vabatahtlikud aitasid veekogude ääres valvata ja see hoidis röövpüüdjad kudevatest kaladest eemal.

Peamisteks rikkumisteks oli spinninguga püük keelualas või keeluajal ning võrgupüük jões või jõesuudmes. Röövpüüdjate varustusse kuuluvad endistviisi ka erinevad konksud ja torkeriistad.

Väärteomenetluste kõrval alustati Harjumaal ka üks kriminaalmenetlus, mis oli seotud jõesilmude püügiga. Septembri keskel leidsid inspektorid Pudisoo jões ebaseaduslikult püügile asetatud mõrra ja pikema järelevalve tulemusena tabati ka mõrra omanik, kelleks osutus üks kutseline kalur.

Lisaks on jõgedest ja suudmealadelt eemaldatud märgistamata ja tähistamata püügivahendeid, millede omanikke ei ole võimalik kindlaks teha. Harjumaa veekogudest on leitud 13 selguseta kuuluvusega nakkevõrku, viis mõrda ja lisaks seitse silmutorbikut. Lääne-Virumaal eemaldati jõgede suudmealadelt kolm peremeheta nakkevõrku, lisaks leiti kaheksa silmutorbikut.

Harjumaa inspektorite sõnul on sel aastal olnud mitmeid asitõendite, see tähendab püügivahendite ja püütud kalade peitmise juhtumeid. Nii kevadisel meriforelli püügil jõgedes kui ka sügisel on visatud spinning või ritv vette või põõsa alla, et seda inspektorite eest peita.

Sel aastal tabati Harjumaal ka mitmeid korduvrikkujaid ehk juba varasemalt ebaseadusliku kalapüügi eest karistatud isikuid.

Praeguseks on lõheliste kudeaeg lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles