Appi, kuhu mu ruum on kadunud! Võta luud kätte ja pühi kõvaketas puhtaks (2)

Copy
Appi, kuhu mu ruum on kadunud! Võta luud kätte ja pühi kõvaketas puhtaks.
Appi, kuhu mu ruum on kadunud! Võta luud kätte ja pühi kõvaketas puhtaks. Foto: Fehim Demir/Scanpix

Vahel tuleb võtta luud ja pühkida arvuti kõvaketas puhtaks prahist, mida arvuti ise oma töö käigus tekitab. Aga ise ära ei kustuta. Vaatame samm-sammult, kuidas luuaga vehkida.

Seda nalja teavad kõik, et internet sai täis! Ent tõik, et otsa saab arvuti kettaruum, on reaalne ja sage mure paljudel. Eriti aga neil, kes oma masina varustasid SSD-kõvakettaga tollal, kui need maksid veel hingehinda ja olid ikka tõega pisikesed (64–128 GB, ja ega 250 GB ka tänapäeval miski ruum pole). Enamik inimesi hoiabki oma isiklikku kola (dokumendid, pildid, videod, muusika jne) kas eraldi (välisel) kettal või kusagil pilves. Kuid kuhu siiski ruum aja jooksul kaob?

Siin on üks suur probleemitekitaja Windows 10 ise. Kui varem kasvasid nimed-numbrid Windowsi uutel versioonidel (XT, Vista, 7, 8, 8.1), siis alates Windows 10 ilmumisest aastal 2015 enam uusi numbreid ega punktiga lisasid ei tule. On versiooni numbrid, mida jagatakse, kuis jumal juhatab: 1507, 1511, 1607, 1703, 1709, 1803, 1809, 1903, 1909, 2004 ja viimane, äsja oktoobris ilmunud 20H2.

Kui te tahate teada saada oma operatsioonisüsteemi versiooni, siis selleks tuleb avada stardinupu kaudu «hammasratas» – Settings (ehk Seaded), seal klikkida kõige vasakpoolsel ülemisel nupul «System» ning uues aknas valida vasakust äärest kõige alumine valik About (pilt 1). Kui teil pole uusim versioon, oleks kasulik enne suurpuhastust sinna minna (hetke uusim on seesama oktoobrikuine 20H2).

Mida teeb Windows uue Suure Versiooni ilmudes?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles