Eesti e-riik läheb Tonga kuningriiki digipöörama (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Digiallkirja andmine Mobiil-IDs..
Digiallkirja andmine Mobiil-IDs.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

E-riigi Akadeemia alustas Tonga Kuningriigis Maailmapanga rahastatud kolme  projekti, mis aitavad valmistada ette riigi tulevast digipööret.

Lahendamist vajavaid ülesandeid on kolm: e-riigi arhitektuuri väljatöötamine, riigi küberturvalisuse võimekuse parandamine ning riikliku isikutunnistuse kaasajastamine.

E-riigi Akadeemia tegevjuhi Hannes Astoki sõnul on tegemist kaugeima kohaga maailmas, kuhu Eesti e-riigi kogemust nii ulatuslikult vahendatakse. «Eesseisvad ülesanded nagu kolm suurt vaala, mis loovad aluse Tonga digipöördele. Kaasame Eesti parimaid oma ala eksperte nii avalikust kui erasektorist, et Tonga valitsuse IKT-alane võimekus uuele tasemele viia,” ütles Hannes Astok. „Nõustamist teeme kaugtööna ja et ajavahe on 11 tundi, töötavad eksperdid öösiti,“ lisas ta.

E-riigi arhitektuuri väljatöötamine hõlmab konkreetsete äriarhitektuuri mudelite loomist ja haldamist. Lisaks analüüsib E-riigi Akadeemia võimalusi vähendada Tonga valitsuse IT-kulusid ning töötab välja valitsuse ja riigiasutuste kasutatavate infosüsteemide hindamise korra.

Teise projekti raames töötab E-riigi Akadeemia välja tehnilised ja funktsionaalsed nõuded rahvastikuregistri ajakohastamiseks, riikliku isikutunnistuse kaasajastamiseks ja nende omavaheliseks lõimimiseks. Samuti nõustab E-riigi Akadeemia riikliku isikutunnistuse kaasajastamiseks vajaliku hanke ettevalmistamist ja osaleb tulemuste hindamisel. 

Kolmanda projekti raames nõustab E-riigi Akadeemia Tonga valitsust küberturvalisuse arendamist, aidates välja töötada vajalikke standardeid, luues seiresüsteem ning parandades turvalisuse auditeerimise ja küberjulgeoleku hädaolukordadele reageerimise (CERT) võimekust.

E-riigi Akadeemia koostöö Tonga Kuningriigiga algas kaks aastat tagasi Vaikse ookeani saareriikide nõustamisprojektiga. Praeguste projektide kogueelarve on 745 000 eurot ja need kestavad 2022. aastani.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles