Terve elu eriolukorras: vaata elu puuetega inimeste pilgu läbi

Alexandra Saarniit
Copy
Puude tuvastamisega seonduvad probleemid on EPIKoja poole pöördumiste pinnalt olnud probleemiks juba paar aastat ning seda nii laste kui ka tööealiste sihtgrupiga seonduvalt. 
(Ratastoolis elanik ei pääse vannituppa. Foto on illustreeriv.)
Puude tuvastamisega seonduvad probleemid on EPIKoja poole pöördumiste pinnalt olnud probleemiks juba paar aastat ning seda nii laste kui ka tööealiste sihtgrupiga seonduvalt. (Ratastoolis elanik ei pääse vannituppa. Foto on illustreeriv.) Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eile tähistati ÜRO algatusel üleilmset puuetega inimeste päeva. Eesti Puuetega Inimeste Koda (EPIKoda) kutsub üles vaatama lühifilme, mis käsitlevad epideemiast tulenevaid elumuutusi puuetega inimeste ja krooniliste haigete pilguga.

«2020. aasta on pakkunud kõigile võimaluse kogeda ja mõista, mis tunne on elada pidevate piirangutega. Koroonakriis möödub varem või hiljem, kuid Eestis on 150 000 inimest, kes puude tõttu kogevad piiranguid terve elu jooksul,» ütles EPIKoja juhatuse liige Jakob Rosin.  

EPIKoja sõnul puudutab tervisekriis kõiki eestimaalasi. «Paljude jaoks on tegemist  esmakordse kogemusega, kui enda ja lähedaste tervisele ja toimetulekule tuleb nii hoolsalt ja pidevalt mõelda. Kuid see kogemus on ka võimalus õppida empaatiat.»

«Tunnustan Eesti Puuetega Inimeste Koda, kes on olnud aastaid ministeeriumi hea koostööpartner ning aidanud Covid-19 kriisi ajal vahendada puuetega inimestele või puudega laste vanematele ning eestkostjatele infot nii valitsuse kehtestatud piirangutest, riigi pakutavatest tugimeetmetest kui koroonaviiruse käitumisjuhistest ja nõuannetest,» ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. 

Kiige sõnul on tähtis, et oluline informatsioon oleks ligipääsetav kõigile, mistõttu on ministeerium valitsuse ja terviseameti pressikonverentsidele tellinud viipekeeletõlke, et teave jõuaks ka kurtideni. Minister lisas, et tööd tehakse veel selle nimel, et teistel sihtgruppidel kõigis eluvaldkondades ja piirkondades oleks ligipääs infole parandatud. 

«Soovin, et karm kriisikogemus annaks uut hoogu ligipääsetavama keskkonna tekkele. Et maja ehitades või korterit ostes taipaksime nõuda lapsevankri ja ratastooliga ligipääsetavat, et äppi või veebilehte luues mõtleksime ka nägemispuudega kasutajatele. Et kuulmispuudega inimesega suheldes kõneleksime selgelt ja katmata suuga. Et märkaksime ja hooliksime päriselt, tegudes,» on Rosin lootusrikas. 

EPIKoda avaldas ülemaailmse puuetega inimeste päeva raames sotsiaalsed lühifilmid, näitamaks elu puuetega inimeste silme läbi.

Valvame oma tervist

Väärtustame liikumisvabadust

Kuulame ja oleme kuuldud

EPIKoja missioon on puuetega inimeste ja krooniliste haigete elukvaliteedi, ühiskonda kaasatuse ning eneseteostuse võimaluste tõstmine läbi huvikaitse ja koostöö. EPIKoja võrgustikku kuulub 16 piirkondlikku puuetega inimeste koda ning 32 üle-eestilist puudespetsiifilist liitu ja ühendust, samuti 5 toetajaliiget. Kokku esindab EPIKoda umbes 285 organisatsiooni üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles